Petropoljci sami i o svom trošku uređuju put do Meštrovićeve obiteljske kuće u Svilaji!

- 29. studenoga 2012.

Nakon prošlogodišnje akcije čišćenja ili bolje rečeno probijanja oko 1500 metara dugog puta do obiteljske kuće Ivana Meštrovića u planinskom dijelu Otavica, Općina Ružić uz svesrdnu pomoć mještana Otavica započela i s konkretnim radovima na uređenju tog puta.
– “Nakon što je mehanizacijom put proširen, odnosno odstranjeno korijenje i drugi ostaci desetljećima bujale vegetacije, ovih je dana sanirana najkritičnija dionica tog puta u dužini od cca. 200 metara koja je zbog velikog uspona na vrlo kratkom potezu bila praktični neprohodna za bilo kakva vozila. Mještani Otavica izvrsno su se organizirali i u cijelosti odradili sve potrebne radove, a sudjelovali su čak i u kupnji materijala, to jest armaturnog željeza, dok je općina financirala cca. 10.000 kuna za upotrebu mehanizacije te 20.000 kuna za beton.
Na prošlogodišnjem natječaju prema Turističkoj zajednici RH Općina Ružić i Muzeji Ivana Meštrovića nominirali su projekt uređenja predmetnog puta, ali su nažalost odobrena tek minimalna sredstva u iznosu od 10.000 kuna koja su iskorištena za kupnju 5 klupa i koševa za smeće. Oni će u narednom periodu biti razmještene na nekoliko lokacija uz buduću turističku stazu do Meštrovićeve obiteljske kuće”, napomenu o je zamjenik načelnika Dalibor Durdov (HČSP).
Obiteljska kuća u kojoj je odrastao Meštrović dva je puta zapaljena i do danas nije obnovljena. Dodatni problem je što objekt koji se nalazi u privatnom vlasništvu nije uvršten ni u jednu kategoriju zaštite, te ne postoji osnova po kojoj bi lokalna samouprava ili druga državna tijela ulagala u njegovu obnovu.
– ” Stoga očekujemo od Ministarstva kulture RH, a ponajprije od Muzeja Ivana Meštrovića, da se ozbiljnije zauzmu za revalorizaciju Meštrovićene obiteljske kuće jer je sramota da objekt u kojem je odrastao taj veliki umjetnik, i koji je samo zahvaljujući pukoj slučajnosti rođen negdje drugdje, nije niti zaštićen niti obilježen, već sa nalazi i stanju opasnosti od potpunog nestanka sa lica zemlje. Čovjek koji je tolika svoja djela neprocjenjive vrijednosti i brojne vrijedne nekretnine darovao hrvatskoj državi i narodu zacijelo ne zaslužuje takav tretman”, istaknuo je donačelnik Durdov.
Mještani Otavica ovom i drugim sličnim akcijama pokazali su predanost ideji, a Općina Ružić ulaganjem blizu 300.000 kuna u obnovu objekata na Banovači te ovog i drugih sličnih projekata, s obzirom na svoj više nego skromni proračun također je posvjedočila spremnost na maksimalni angažman.
– “Na redu su institucije i ustanove koje bi po svojoj prirodi trebale skrbiti o ovakvim objektima. Ovo je još jedan javni poziv svima!”, zaključio je Durdov.

Mestrovic-obiteljska-kuca

Vrijedni Petropoljci

Put koji vodi do Meštrovićeve kuće u Svilaji

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian