Petropoljci proslavili blagdan Male Gospe i Dan Općine Ružić

- 5. rujna 2011.

Na petropoljskom području u proteklih godinu dana investirano je gotovo 6 milijuna kuna, što općinskih što županijskih što državnih sredstava. Općina Ružić ima godišnji proračun nešto manji od 4 milijuna kuna i 1.500 žitelja.

– “Tijekom 2011. godine na području Općine Ružić vodilo se računa o svim segmentima društva. Sufinancirana je nabavka opreme za dječji vrtić u visini od 110 tisuća kuna. Trenutno, prostorije vrtića u školi ne zadovoljavaju uvjete za rad sa djecom pa općina intenzivno radi na novim prostorijama u okviru Doma u Gradcu, s tim da bi vrtić zauzeo nešto manje od polovice prostora, dok bi ostatak bio uređen za udruge”, kazao je povodom blagdana Male Gospe na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Ružić načelnik Josip Sučić. Sjednici su osim petropoljskih vijećnika nazočili i župan Šibensko kninski Goran Pauk, dožupan Zoran Smolić, predsjednik drniškog Gradskog vijeća Josip Begonja, te brojni direktori javnih ustanova i državnih tvrtki, gospodarstvenici i predstavnici političkih stranaka.

Načelnik Sučić naglasio je i kako je Općina financijski podržala rad udruga u kulturi – Etno udruge Petrovo polje te Kulturno umjetničkog društva Sveti Ilija Kljaci, kao i sportskih udruga.

– “Iz Općinske blagajne izdvojeno je i 180 tisuća kuna za stipendije učenicima i studentima. Završena je izgradnja malog igralište u Kljacima, a za sljedeću godinu u pripremi je Moseć nakon čega će sva sela u općini Ružić imati igralište.  Općina sufinancira i rad 5 sezonskih vatrogasaca, a ove godine uz pomoć županije kupljeno je vatrogasno vozilo vrijedno 480 tisuća kuna od čega je općina izdvojila 100 tisuća kuna. 30 tisuća kuna izdvajamo za Javnu vatrogasnu postrojbu Drniš koja nam pomaže izvan sezone”, kazao je načelnik Sučić.

Na području petropoljske općine niz je i infrastrukturnih investicija. Sanirani su i poljski putovi na što je utrošeno 80 tisuća kuna. Uređeno je i 9 tisuća kvadrata nerazvrstanih cesta. Javna rasvjeta podrazumijeva preko 800 rasvjetnih tijela – što mjesečno košta 25 tisuća kuna.

U svom govoru načelnik Sučić je istaknuo i kako je u suradnji sa HEP-om sanirana niskonaponska mreža u Kljacima, trafostanica Kljaci 4, što je investicija od 2 milijuna kuna.

– “Hrvatske vode izradile su idejni projekt za naselja Gornji Moseć i Mirlović Polje koja jedina nisu pokrivena mrežom – izvršena je rekonstrukcija vodovoda u Kljacima u što je uloženo 500 tisuća kuna. Županijska uprava za ceste u planu ima uskoro asfaltirati dionice Vinovo Kljaci te od Skeja do Mauzoleja Ivana Meštrovića kao i od Kadine Glavice do Banovače.  Izrađen je troškovnik za obnovu vrijednih Meštrovićevih zdanja – Osnovne škole i Antimalarične stanice u Otavicama u visini od milijun i 300 tisuća kuna.  Ministarstvo kulture najvjerojatnije će sljedeće godine za obnovu objekata osigurati novac”, rekao je Sučić dodajući da Općina mora sudjelovati sa 20 posto vrijednosti projekta. Sufinancirana je i plaća za djelatnicu Mauzoleja Ivana Meštrovića sa 10 tisuća kuna kako bi suvenirnica i objekt posjetiteljima uvijek bili dostupni.

Sučić je u svom govoru naglasio kako je Općina je osnovana 1993. godine i ove godine slavi svoju punoljetnost te je ustvrdio da je opravdala svoje osnivanje.

Tijekom svečane sjednice Sučić se najviše zahvalio hrvatskim braniteljima, koji su izvojevali slobodu i omogućili tisućljetni san – državu Hrvatsku. Posebnu zahvalu uputio je onima koji su svoj život položili na oltar Domovine a takvih je na petropoljskom području – 21. Branitelje je pozvao da se jave vodstvu općine te da zajedno osnuju Udrugu branitelja Petrovog polja.

Za pomoć u projektima zahvlio se i županu Goranu Pauku, kazavši kako sve što je obećao je i izvršio, ali i nazočnima predstavnicima državnih tvrtki i institucija Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, HEP-a i dr., na investicijama na području Općine Ružić. 

Blagdan Male Gospe i Dan Općine i ove je godine proslavljen službenim-protokolarnim i javnim-pučkim dijelom.

Nakon svečane sjednice uslijedilo je polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na groblju u Gradcu,  te prigodni domjenak za vijećnike, goste i uzvanike u prostorijama općine.

Odigran je i malonogometni turnir na kojemu je pobijedila ekipa Gradca. Drugo mjesto osvojile su Otavice, treće Čavoglave a četvrto Moseć.

Na košarkaškom igralištu U Gradcu upriličen je potom zabavni program tijekom kojeg su nastupili Etno udruga Petrovo polje, KUD Sveti Ilija Kljaci te guslar Dane Jurić.

Za zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuo se Marko Dodig Paško i bend Mak iz Splita koji su svojim pjesmama i veselicama zabavljali sve nazočne.

Posebna atrakcija ovogodišnje proslave Dana općine bila je gastronomska ponuda. Naime, u organizaciji Braniteljske zadruge Petrovo polje gostima se nudila nesvakidašnja delicija – vol sa ražnja koji je težio 250 kg i pekao se od 8 sati ujutro, odnosno ukupno 16 sati a posao je vrhunski obavio Marko Ponoš – specijaliziran sa pečenje vola sa ražnja. 

svecana_1

svecana_2


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian