Petropoljci proslavili blagdan Male Gospe – Dan Općine Ružić

- 13. rujna 2013.

Petropoljci su prošlog vikenda proslavili Dan Općine i blagdan Male Gospe.
Obilježavanje je započelo svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Ružić, načelnik Josip Sučić nabrojao je neke od projekata i programa na kojima je vodstvo Općine radilo od prošle Male Gospe:

• Sanacija bivše antimalarične stanice i škole u Otavicama uz potporu Ministarstva kulture i Šibensko-kninske županije – vrijednost radova 460.000,00 kuna
• Nabavka kamena za crkvu u Hrvatskih mučenika Čavoglavama u iznosu od 40.000,00
• Dječje igralište u Gradcu – vrijednost radova 40.000,00 kuna
• Uređenje malonogometnih igrališta u Kljacima i Mirlović Polju – po 25.000,00 kuna
• Uređenje puta do rodne kuće Ivana Meštrovića u Otavicama, – radovi u iznosu od 35.000,00 kuna
• Uređenje puta do crkve Svete Kate u Gradcu – u iznosu 30.000,00 kuna
• Uređenje Točka u Gradcu – u iznosu od 20.000,00 kuna
• Idejni projekt za Dječji vrtić u Gradcu – 30.000,00 kuna
• Završetak Spomen obilježja u Ružiću – ukupno 165.000,00 kuna
• Investicije Županijske uprave za ceste Šibenik:

Mirlović Polje – 800 metara,
Ružić – Banovača u cijelosti 4 kilometra
Čavoglave – Crivac – 1.200 metara.

• Hrvatske šume – protupožarni put na području Mirlović Polja i Čavoglava u dužini od 6 km.
• HEP – Rekonstrukcija nisko naponske mreže u Kljacima i Mirlović Polju.
• Socijalna davanja:

Pomoć studentima i đacima – 160.000,00 kuna
Sufinanciranje dječjeg vrtića – 120.000,00 kuna
Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca – 85.000,00 kuna
Za novorođenu djecu – 100.000,00 kuna
Za novosklopljeni brak – 20.000,00 kuna.

• DVD Ružić iz općinske blagajne sufinancira se sa 100.000,00 kuna
• KUD- ovi – 40,000,00 kn, ostale udruge – 20.000,00 kuna, potpore za sport – 30.000,00 kuna.
• Općinsko vijeće donijelo Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa za sve gospodarske objekte čiji su vlasnici podnijeli zahtjev za legalizaciju. Za stambene objekte iznosi 2,00 kune.
• U izradi su projektne dokumentacije za stambene i poduzetničke zone u Kljacima i Ružiću.
• Odobrena su sredstva Ministarstva kulture kroz trogodišnji plan financiranja za obnovu i uređenje Osnovne škole i Antimalarične stanice u Otavicama.

Svečanoj sjednici nazočili su brojni petropoljci, vijećnici sadašnjeg i prijašnjih saziva Općinskog vijeća, kao i županijski vijećnici sa područja Općine Ružić Dalibor Durdov i Hrvoje Miljak, a i gosti dožupan Zoran Smolić, predsjednik drniškog Gradskog vijeća Ante Galić, načelnik Općine Unešić Živko Bulat, pročelnik šibenskog Centra za zaštitu i spašavanje Milovan Kević, načelnik Policijske postaje Drniš Ante Čavčić, direktor RAD-a Davor Jakelić, predstavnici Udruge 142. drniške brigade, predstavnici drniške Hvidre i brojni drugi.

Obraćajući se nazočnima dožupan Smolić u vijećnici Općine Ružić kazao:
– “Općina Ružić je jedna od onih malih općina koje opravdavaju naš interes da male općine opstanu. Županijska vlast zalaže se za decentralizaciju Hrvatske. Naš interes nije da sve male općine pogasimo te da napravimo dvije, tri velike općine u Šibensko kninskoj županiji. Naš je interes da se razvijaju male sredine, jer tamo gdje živi hrvatski čovjek, tamo živi i Hrvatska.
Za male novce za svega 2,5 milijuna kuna iz proračuna, i nekoliko milijuna kune koje mi delegiramo kroz razne potpore a rješavajući razne uglavnom infrastrukturne probleme, možemo održati na okupu jednu malu općinu.
K tome možemo kazati i kako se u ovoj općini rađaju djeca. Vrtić je postao premali. To je naša budućnost. A da bi oni, i da biste vi ovdje mogli živjeti morate imati zadovoljene sve uvjete kao onaj tko živi u Šibeniku ili Zagrebu.
Mi smo svi jednakopravni i svi imamo pravo na život u prostoru u kojemu smo se rodili. Svi imamo pravo na stvaranje. U Županiji ćemo i ovoj općini i drugim malim općinama pomagati da opstanu da se razvijaju i da budu na dobrobit stanovnika koji u njima žive”, kazao je dožupan Smolić.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća uslijedila je i svečanost otkrivanja spomen obilježja hrvatskim braniteljima, žrtvama II. Svjetskog rata i poraća u Općini Ružić.
Ideju za izgradnju zajedničkog spomen obilježja prihvatili su općinski vijećnici 2010. godine.
Njegova izgradnja sa 160.000 kuna financirana je iz općinskog proračuna. Projekt je težak 300 tisuća kuna. Izgradnju spomenika pomogli su mnogi. Zemlju uz Čikolu kraj Matića mosta Općini je darovao Ante Šperanda. Marko Skejo vlasnik tvrtke Mikrosivert za dom donirao je kamen, arhitektonski dio dar je Ivice Samardžije, a veliki dio radova iznijele su tvrtke Kamen gradnja Gradac, Petro kamen iz Splita te Gabrić i Ivanišević iz Umljanovića. Njima su uručene i prigodne zahvalnice.
Dalibor Durov i Šime Matić, koordinirali su projektom izgradnje, kazao je načelnik Josip Sučić koji je prilikom otkrivanja spomenika kazao:

– “Spomen obilježje podigli smo u čast onih koji su ono najvrjednije što čovjek ima na ovozemaljskom svijetu dali za nas. Dali su svoje živote za nas, i našu Hrvatsku. Teško mi je danas ispred obitelji poginulih reći da njihova žrtva nije bila uzaludna, teško mi je to reći u zemlji koja je pokradena i opljačkana. Teško mi je reći u zemlji u kojoj tisuće policajaca čuva ćirilicu u Gradu Vukovaru. Dragi prijatelji, suborci i ostali koji volite Hrvatsku uključite se u javni i politički život Hrvatske, nitko ovu zemlju dragi branitelji ne voli više od vas a ne može je ni bolje voditi. Izgradimo ovu zemlju po načelima i vrijednostima iz devedesetih godina, kada smo sa krunicom oko vrata stvorili i oslobodili ovo sveto tlo. Sada nam je najpotrebnije zajedništvo, ne želim ovaj događaj pretvoriti u politički skup, ali moram reagirati jer vidim da ova zemlja ne ide u dobrom smjeru. To moramo napraviti zbog naših poginulih vitezova, zbog njihove i naše djece i tek tada ako to uspijemo moći ćemo reći da njihova žrtva nije bila uzaludna”, istaknuo je načelnik Sučić.

Spomenik su otkrila djeca Marka Blaževića poginulog branitelja iz Kljaka, Marina i Ivica, a blagoslovio župnik fra Jozo Jukić.
Pučka pjesnikinja Ana Ojdanić pročitala je svoju pjesmu ‘Plači majko Hrvatice’.
Brojna izaslanstva potom su podno spomenika položila vijence i zapalila svijeće.

Program proslave Male Gospe u organizaciji Općine Ružić, Etno udruge Petrovo polje i župe Svete Marije iz Gradca obilježen je i svetom misom te mimohodom kulturno umjetničkih društava od crkve do osnovne škole gdje je održana pučka fešta pod nazivom ‘Pitaju me odaklen si mala, Petropoljka bila i ostala’.

Uz domaćine Etno udrugu Petrovo polje nastupila su i brojna gostujuća društva.
Petropoljce i njihove goste zabavljali su grupa ‘Babalubam’ i tamburaški sastav ‘Skitnice’ iz Županje.
Organizirano je i natjecanje u šijavci te bogata lutrija za posjetitelje.

Galeriju fotografija pogledajte na linku: blagdan Male Gospe


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background