PD Promina obilježava 75. godina djelovanja

- 11. listopada 2013.

Planinarsko društvo Promina iz Drniša jedno od najstarijih društava u Hrvatskoj, sutra obilježava 75. obljetnicu planinarenja u drniškom kraju.

Tim povodom planinari za sutra organiziraju trail utrku te druženje planinara i izletnika na Promini.
Okupljanje za sada već najavljenih 30-tak sudionika trail utrke je sutra ujutro u 7 sati i 30 minuta na Poljani. Start je u Uzdolju, a utrka je duga 12 kilometara. Cilj je u Planinarskom domu.
Okupljanje planinara u Domu započinje od 11 sati. U 12 sati i 30 minuta su pozdravni govori, u 13 sati proglašenje pobjednika trail utrke, te potom i dodjela nagrada. Za 14 sati predviđena je podjela besplatnog graha.
Sve uz poseban prijenos uživo u programu Radio Drniša iz improviziranog studija u Planinarskom domu.

Sutra na Promini se ujedno obilježava i Dan planinara Šibensko kninske županije a tajnica društva Anita Sirovica rekla je za Radio Drniš kako očekuju više izletnika i planinara nego ikada.

Hrvatsko planinarsko društvo Moseć osnovano je 1938. godine dok Planinarsko društvo Promina pod današnjim imenom osnovano je 5. prosinca 1958., najviše zaslugom odvjetnika Miće Viličića.
Naredne godine društvo je otvorilo sklonište u Docu na Promini, a već tada zabilježeni su uspješni usponi na Dinaru, Mosor i Kozjak.
Godine 1977. pod vodstvom predsjednika Vice Novakovića, započela je gradnja po mnogima najljepše planinarske kuće u Dalmaciji.
Dom na Promini prošle je godine od Hrvatskog planinarskog saveza dobio priznanje za najbolje održavani dom u Hrvatskoj u konkurenciji od 150 objekata, zahvaljujući radu i zalaganju drniških planinara, te ljubavi koju gaje prema Promini i prirodi.
Kuća je dovršena 1984., a tom je prigodom organiziran i slet planinara Dalmacije.
Za vrijeme domovinskog rata članovi PD Promina aktivno djeluju u postrojbama HV-a (Šator, Dinara).
U to vrijeme društvo obnavlja rad inicijativom nekolicine članova, te se ratne 1994. u Šibeniku održava obnoviteljska i izborna skupština na kojoj je za predsjednika izabran Petar Bukarica, a za tajnika Josip Matić – Doc.

Društvo danas broji 83 člana.
Značajna obljetnica će proći i u znaku dovršetka radova na novoj sjenici ispred doma za koju je novac donirao NP Krka, te razminiranja vrha Promine, što je planinarima posebno drago, a zahvaljujući donaciji Hrvatske lutrije i angažmanu koordinatora za poslove razminiranja Grada Drniša volonteru Jošku Bukarici.

Proslavu značajne obljetnice planinari nastavljaju u sljedeći petak, 18. listopada u Gradskom muzeju Drniš. Sa početkom u 19 sati bit će upriličeno otvorenje izložbe povijesnih fotografija o radu Planinarskog društva Promina u proteklih 75 godina, te i promocija prve planinarsko – turističke karte Promine.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background