Prvi dan nove školske godine: sve je ostalo na razini prijašnjih godina

- 4. rujna 2023.

Jutros je počela nova nastavna godina, u školske klupe U Hrvatskoj stiglo je oko 450 tisuća učenika.
Od toga, u osnovne škole njih oko 300 tisuća, s time da broj prvašića i dalje pada.
Prvi je nastavni dan za njih oko 35 tisuća.
U srednjim školama je oko 145 tisuća učenika.
Početak nove nastavne godine bit će posebno izazovan za učenike i nastavnike u 62 osnovne škole diljem zemlje koje su se prijavile za eksperimentalnu provedbu cjelodnevne škole.

  • OSNOVNA ŠKOLA 

Osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskom broji 65 prvašića od čega – 39 u Drnišu, 4 u Oklaju, 9 u Drinovcima, 10 u Gradcu, jedan u Siveriću, dva u Pokrovniku i nijedan u Pakovom Selu. Vrlo slično kao prijašnjih godina sa razlikom što je ministarstvo obrazovanja ove godine Drnišu odobrilo tri razreda prvašića, pa neće biti veliki razredi sa dvadeset i više učenika nego manja tri razreda sa po 14 učenika.
Sveukupan broj učenika  koji pohađa drnišku osnovnu školu ostaje oko 540. što je na razini prijašnjih godina.
Škola je prošle godine dograđena, pa je i dovoljno mjesta za sve učenika i svi će nastavu pohađati i jednoj, jutarnjoj smjeni.
Osnovna škola u Oklaju spala je samo na pedeset učenika u svih osam prvih razreda, ali i dalje ostaje nastava organizirana kao prijašnjih godina – doznajemo od ravnatelja Saše Kolomba:

 

Uzbuđeni su bili prvašići:

 

  • SREDNJA ŠKOLA 

Prve razrede Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu pohađati će u ovoj školskoj godini 59 učenika u pet usmjerenja od 73 drniška završena osmaša. 14 učenika nastavu će pohađati negdje drugdje.
17 je gimnazijalaca, 15 ekonomista, 15 elektrotehničara, kombinirani razred elektroinstalatera kojih je deset te dvoje konobara, što je deficitarno zanimanje, a u upravi škole se nadaju da će dogodine biti više interesa. Ravnatelj Hrvoje Pekas:

 

  • OSNOVNA ŠKOLA UNEŠIĆ

Učenici OŠ Jakova Gotovca u Unešiću jedini u Šibensko-kninskoj županiji nastavu će pohađati prema novom, eksperimentalnom programu nazvanom “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoj i obrazovanja”.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja osmislio ga je, između ostalog, zato što je prema ukupnom broju sati nastave i učenja u školama Hrvatska pri samom dnu ljestvice Europske unije, a program koji se kao eksperimentalni od jeseni provodi u unešićkoj i još 60-ak hrvatskih škola trebao bi postati redovan u svim osnovnim školama 2027. godine.
Ravnatelj Živko Bulat:

 

  • GLAZBENA ŠKOLA

U Osnovnoj glazbenoj školi u Drnišu 25 je novih učenika, detalje doznajemo od ravnateljice Ines Topić:

 

Dodajmo kako se u svim školama ide samo u jutarnju smjenu.
Sretno svima!!Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background