Ove subote jubilarne 10. “Miljevačke užance”

- 14. lipnja 2013.

Povodom obilježavanja 21. obljetnice oslobođenja Miljevaca sutra će se održati 10. “Miljevačke užance”.
Bogatstvo kulturnog nasljeđa i raznolikost folklornih običaja u Hrvatskoj kroz svoj umjetnički rad osim domaćina, pokazat će i tri gostujuća društva.
Program će otvoriti ‘Miljevački tići’ sa malim igrama miljevačkog kraja a nakon njih nastupit će i Kulturno umjetničko društvo ‘Miljevci’.
Iz Zagrebačke županije iz Odranskog Obreža stiže kulturno umjetničko društvo ‘Sv. Ana’, koje će prikazati pjesme i plesove Turopolja, te Slavonski putpuri.
Iz Karlovačke županije iz Vučjaka također gostuje društvo ‘Sv. Ana’ koja će prikazati okupljanje puka uz crkvenu proslavu, te ophodni običaj ‘Krisnica’.
Iz Kijeva gostuje kulturno umjetničko društvo Dinara koji će izvesti žensko pivanje na bas, diplenje, mušku i žensku ojkavicu i kijevsko kolo.
Drago Bačić, predsjednik Kulturno-umjetničke udruge Miljevci:
– ‘Ovo su desete jubilarne ‘Miljevačke užance’. U proteklih deset godina nastojali smo biti što kvalitetniji, što raznolikiji, te na Miljevcima prikazati tradicijsku kulturu cijele Hrvatske, jer svake godine s nama su gostujuća društva. Svih ovih godina marljivim radom privukli smo pažnju šire javnosti, ne samo miljevačke ili drniške. U ovom dijelu županije ‘Miljevačke užance’ etablirale su se kao značajnija folklorna manifestacija. I mi smo nastupali diljem Lijepe naše, na svim važnijim smotrama folklora, od ‘Vinkovačkih jeseni’, ‘Đakovačkih vezova’, ‘Zlatnih žica’ u Požegi, do Smotre Dalmacije u Metkoviću. Smatramo da smo podigli razinu bavljenja tradicijskom kulturom kako bi otrgli od zaborava naše plesove i našu narodu nošnju i vjerujem da smo u tome uspjeli’.
“Miljevačke užance” održat će se u sportskoj dvorani osnovne škole u Drinovcima sutra s početkom u 20 sati.
Za 21 sat i 30 minuta predviđena je dodjela zahvalnica.

"Miljevačke užance" - arhiva Radio Drniša

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background