Otvorena reprezentativna izložna “Burnum – arheološko blago Krke”

- 12. kolovoza 2016.

Foto: Josip Živković

U Gradskom muzeju Drniš sinoć je otvorena izložba „Burnum – arheološko blago Krke”. Izložba je priređena u suradnji Gradskog muzeja Drniš i Javne ustanove „Nacionalni park Krka”, a predstavlja presjek trinaestogodišnjih istraživanja na arheološkom lokalitetu u Ivoševcima. Izložbu su otvorili ravnatelj muzeja Joško Zaninović i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić. Otvaranju je prisustovala i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić, na čiji je poticaj izložba i nastala.

Uz brojne sitne arheološke predmete (poput nakita, novčanih kovanica, oruđa i oružja) i povijesni pregled vojnoga logora, na izložbi se mogu vidjeti i impresivne fotografije rimske vojne legije koja je na prošlogodišnjim burnumskim idama na neko vrijeme oživjela duh antike. Posebnost je izložbe tzv. virtualni ormar, moderno tehnološko rješenje pomoću kojeg se posjetitelj može virtualno obući u rimsku odjeću – izgledati poput legionara, centuriona, konjanika, gladijatora ili običnog Rimljanina i Rimljanke – te tako obučen izraditi fotografiju i proslijediti ju na željenu adresu e-pošte.

Izložbu, koja je prvotno bila izložena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te koja će nakon Drniša biti postavljena u Beču, možete razgledati do 2. rujna.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian