Otvorena pješačka staza Stinice – Roški Slap – Oziđana pećina

- 28. travnja 2012.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u Nacionalnom parku Krka otvorila je poučno-pješačku stazu Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Ukupna dužina staze je 8 i pol kilometara, nadmorske visinske razlike 176 metara, a predviđeno vrijeme za šetnju je od 2,5 do 3 sata.

Nova staza realizirana je u sklopu projekta Održivog upravljanja posjetiteljima NP ‘Krka’, radi smanjenja pritiska posjetitelja na Skradinski buk i poticanja razvoja ruralnih gospodarstava uzvodnog dijela parka. Petogodišnji projekt financira se zajmom Svjetske banke u iznosu od 20 milijuna eura od čega je više od šest milijuna kuna utrošeno za stazu Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

Jedna od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj bit će uskoro dodatno opremljena edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu specifičnom za područje NP ‘Krka’, geološkim fenomenima kao i o kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu.

NP Krka u 2011. godini posjetilo je 683.739 posjetitelja od čega je tek njih 1.6 posto posjetilo Roški Slap što jasno pokazuje kolika je važnost otvorene staze za razvoj ruralnog turizma kroz disperziju broja posjetitelja na više različitih lokacija.

Svečanosti su nazočili ravnatelj NP Krka Željko Bulat, predstavnica Svjetske banke Vjera Dugančić, gradonačelnik Drniša Ante Dželalija, te župan Goran Pauk javno je iskazao inicijativu da središte Agencije za upravljanje nacionalnim parkovima bude na području šibensko-kninske županije, odnosno u Šibeniku, u sklopu najavljene decentralizacije Hrvatske.

Župan Pauk ujedno je apelirao na ministricu Holy da riješi problem otvorenja motela u Roškom slapu koji je djelovao prije rata a sada je zatvoren iako je obnovljen i to zbog, kako je Pauk kazao “proceduralnih problema” a zaposlilo bi se 20-tak ljudi.

staza-1

staza-2

staza-3

staza-4


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background