Osnovana Udruga uzgajivača ovaca i koza Šibensko-kninske županije

- 8. travnja 2015.

Stado na Svilaji

U Drnišu je danas utemeljena Udruga uzgajivača ovaca i koza Šibensko-kninske županije. Na sastanku osnivačke skupštine su prisustvovali uzgajivači iz cijele županije, kao i predstavnici Javne ustanove razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Poljoprivredne agencije i Savjetodavne službe. Za predsjednicu Udruge izabrana je Marina Vujasinović, dopredsjednik je Joso Bralić, dužnost tajnice povjerena je Marici Šiklić.
-Cilj nam je da zaštitimo domaće uzgajivače ovaca i koza. Nadam se što skorije naći s članovima i dogovoriti strategiju rada Udruge i ciljeve Udruge i sve ono što bi nam omogućilo da bolje radimo, da imamo bolji plasman mlijeka, sira i mesa – rekla je predsjednica Udruge Marina Vujasinović.
Sastanak kojemu je prisustvovalo dvadesetak uzgajivača održan je pod mentorstvom voditelja Hrvatskog stočarskog centra –stočarske službe Šibenik Ozrena Ercega koji kao osnovnu zadaću navodi zaštitu domaće pasmine ovce – Dalmatinske pramenke.

-Ima dosta zainteresiranih ljudi. Istina, možda još ne shvaćaju koliko je to sve bitno za naredni period da idemo u pravcu zaštite jer mislimo da je naša janjetina uistinu kvalitetna i da je treba zaštititi – rekao je Erceg.

S obzirom da su sistemi praćenja brojnog stanja stoke drugačiji nego su bili do sada teško je doći do točnog broja ovaca i koza na području Županije. No, pretpostavka je, kako kaže Erceg, da na području Šibensko-kninske županije ima oko 80 000 ovaca i koza i oko 1300 uzgajivača.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background