OPET NEMA PRIJEVOZA ĐAKA: Prominski srednjoškolci u školi 12 sati dnevno!

- 3. rujna 2012.

Školska godina ponovno je počela sa istim starim problemima prijevoza srednjoškolaca. Posebno se to manifestira za učenike koji sa područja Općine Promina pohađaju srednju školu u Drnišu.

Ako koriste redovni javni linijski prijevoz iz Oklaja u Drniš, tamošnji srednjoškolci moraju se ustati oko 05:30 ujutro, ovisno u kojem konkretno selu žive, a kući će se vratiti u 17:00 sati.

Drugim riječima za nekih mjesec dana tijekom zime ustaju se po mraku za odlazak u školu,  a kući se ponovno vraćaju kad padne mrak!

– “Koja god se vlast promijenila, na kojem god bilo nivou, nitko ne razumije stvarni problem ovih prostora kad je u pitanju prijevoz naših učenika. Više smo sami sebi dosadni ponavljajući se nadležnima na bilo kojoj razini vlasti uporno iz godine u godinu.

Redovna autobusna linija za Drniš ide u 06:30 a iz Drniša se vraća oko 16 sati i 10 minuta. To znači da bi se djeca trebala ustati u 05:30, kako bi iz kuće se na autobus uputila najkasnije oko 06:00 sati a kući će doći oko 17:00 sati.

Dakle Vlada je odlučila subvencionirati samo tu redovnu već postojeću javnu liniju uz koju bi roditelji opet izdvajali za svoga srednjoškolca oko 200 kuna mjesečno.

A ako idemo organizirati izvanredni školski prijevoz tako što ćemo potpisati ugovor sa nekim od autoprijevoznika koji će prominske srednjoškolce odvoziti i dovoziti u normalno vrijeme onda financijsku pomoć Vlade RH ne dobivamo. Nadalje, takav prijevoz je za roditelje tri puta skuplji od cijene koju plaćaju za javni linijski prijevoz kojim su učenici u školi zapravo 12 sati dnevno a za Općinu to su sredstva koja jedva može namaknuti zakidajući sa brojnih drugih proračunskih pozicija”, – kazao je za Radio Drniš načelnik Općine Promina Paul Cota.

Naime, trinaest tisuća kuna plus PDV traže autoprijevoznici za liniju Oklaj – Drniš. Kad se to podijeli sa nekih dvadesetak učenika koji bi koristili prijevoz dolazi se do iznosa od 800 kuna mjesečno za prijevoz svakog srednjoškolca sa područja Općine Promina do srednje škole u Drnišu !! Za udaljenost od nekih 20 tak kilometera u jednom pravcu ..

– “Roditelju se više isplati svoje dijete poslati u školu u Šibenik, Zadar ili Split jer za iste novce koliko bi ovdje platili samo prijevoz u većim gradovima za svoju djecu dobiju i prijevoz i smještaj i prehranu u Đačkom domu! I onda govorimo o raseljavanju sela drniškog zaleđa ili o HNOS-u”, kazao je načelnik Cota.

Prominski učenici su tako već godinama zanemareni, učenici drugog reda,

– “Godinama se već izbjegava sjesti za stol na vrijeme i donijeti konkretne odluke dobre za resorno ministarstvo, autoprijevoznike, roditelje, đake, i jedinicu lokalne samouprave”, kazao je Cota.

ucenici_putnici

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian