Općina Promina povukla najviše sredstava za ruralni razvoj od svih općina u Republici Hrvatskoj!

- 15. listopada 2019.

Općina Promina je hrvatski šampion u povlačenju europskog novca iz Fonda za ruralni razvoj među svih 428 općina u Republici Hrvatskoj – pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede .

Ugovoreni iznos sredstava iz tog europskog fonda u Općini Promina je veći od čak 17,7 milijuna kuna, što je svrstava na prvo mjesto na popisu hrvatskih općina po uspješnosti korištenja europskih sredstava namijenjenih ruralnom razvoju. Slično je i po dosad isplaćenim sredstvima, koja, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, premašuju pet milijuna kuna.

Promina je u posljednje dvije godine, povukla novac za četiri projekta. Riječ je o rekonstrukciji ceste Čitluk – Mratovo – Bogatići, zatim Dom kulture u Mratovu, za Dječji vrtić u Suknovcima, te za Strategija razvoja ruralnog turizma.

– ‘Pripremamo još nekoliko važnih projekata kao što je cesta Oklaj – Krivići – Podi, te za Vatrogasni dom rješavamo vlasničke odnose.

Korištenje novca iz fondova EU, a posebno onih za ruralni razvoj, omogućilo je Općini Promina novi život i dalo šansu za razvoj, što bi sve, bez europskog novca, ipak teklo znatno sporije i teže na prominskom području, okupiranom u Domovinskom ratu – kazao je u Temi dana Radio Drniša  načelnik Tihomir Budanko te dodao:

– ‘Financiranjem projekata europskim novcem rasteretili smo općinski proračun, pa smo tako u posljednje tri godine mogli utrostručiti naknade za novorođenu djecu, uveli smo naknade za novovjenčane parove, sufinanciramo opremanje osnovaca i srednjoškolaca, a uveli smo i druge mjere demografsko-socijalne politike. Potičemo mlade pri izgradnji stambenih objekata. Ujedno, uslijed povećane razine prihoda, posljednjih nekoliko godina sufinanciramo i OPG-ove u nabavi sadnica, stoke i poljoprivredne opreme u iznosu od 10.000 kuna po OPG-u’, ističe Tihomir Budanko, načelnik Općine Promina.

Hrvatska je razmjerno slabo iskoristila novac iz fondova EU. Kasno smo počeli, a imamo i vrlo spore i složene birokratske procese. Problem predstavlja i spor i složen sustav javnih nabava.

Unatoč tome, brojne su hrvatske općine uspjele preskočiti birokratske prepreke i uspjele povući značajne eure.  A među njima najbolja je Općina Promina.

 

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background