‘Oluja 2014.’ – Drniš, Čavoglave, Knin

- 4. kolovoza 2014.

Prije 19 godina, 04. kolovoza 1995. u 4 sata ujutro započela je vojno-redarstvena akcija “Oluja” u kojoj su hrvatske vojne i policijske snage krenule u oslobađanje područja tzv. Republike Srpske Krajine, na bojišnici dugačkoj 630 km.
U svega nekoliko dana oslobođeno je 10 tisuća i 400 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske što čini 18.4% ukupne hrvatske kopnene površine.
U akciji oslobađanja poginula su 174 hrvatska vojnika, najmanje 1.100 je ranjeno, 3 su zarobljena a 15 je bilo nestalih.
Peti kolovoza – dan kada su hrvatske snage oslobodile svoj teritorij u Hrvatskoj se slavi kao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

  • DRNIŠ

U Drnišu Moto klub ‘Lynx’ tradicionalno povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na obljetnicu Oluje biti će domaćin brojnim bajkerima.Okupljanje bajkera u Drnišu očekuje se već od jutarnjih sati.

S obzirom da još uvijek nije obavljen konačan obračun izvedenih radova na gradskom trgu Poljani, a nije obavljena ni primopredaja između izvođača radova i investitora okupljanje će se održati na glavnoj prometnici kroz centar grada.

Zbog čega će sutra biti ograničen promet vozila u vremenu od 13 do 18 sati.
I to u oba smjera na dijelu javne ceste, ulica Alojzija Stepinca i dio Trga Kralja Tomislava, od križanja sa ulicom Josipa Kosora do križanja sa ulicom 142. brigade.
U to vrijeme mogu se koristiti obilazne ceste.
Na prilazima zatvorenoj dionici, prometni redari i djelatnici policije regulirat će promet. Vozači se pozivaju na povećani oprez u prometu.

Drnišani će bajkere i građane počastiti vojničkim grahom. Iza 17 sati Marko Perković Thomson predvoditi će defile bajkera na putu za Čavoglave.

  • ČAVOGLAVE 

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti sutra će se tradicionalno slaviti u Čavoglavama gdje se i ove godine očekuje više desetaka tisuća posjetitelja. Javno okupljanje započet će već u 10 sati, a fešta je najavljena do ranih jutarnjih sati.
Tijekom dana biti će upriličen bogati sportski i etno program a navečer u glazbenom dijelu programa nastupaju Marko Perković Thompson, Miroslav Škoro, Mate Bulić i Opća Opasnost.
Svečanost u Čavoglavama i ove godine započet će svetom misom u crkvi svetog Ilije u Kljacima.

Budući da većina ljudi u Čavoglave pristiže automobilima, sutra se očekuju gužve na državnoj cesti D-56 na relaciji Drniš – Split. Policija stoga vozače moli da koriste i druge prometne pravce.
Iz policije upozoravaju i da je zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimjerenoga sadržaja, kao i poticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi, te nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda.
Sve će se, navode u priopćenju, snimati i fotografirati, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

  • KNIN

Središnja svečanost obilježavanja velike pobjede HV-a i ove će se godine održati u Kninu, a počet će budnicom gradskim ulicama u 8 sati. Slijedi podizanje državne zastave na kninskoj tvrđavi te iza 10 sati polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede “Oluja ’95” gdje će uslijediti i središnja proslava.
Nakon toga održat će se mimohod pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika gradskim ulicama do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta gdje će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu sa početkom u 11 sati i 30 minuta.
Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac. Poslijepodne iza 14 sati rezervirano je za program “Branitelji za branitelje” u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. Na stadionu Nogometnog kluba Dinara od 18 sati najavljena je utakmica veterana 4. i 7. gardijske brigade protiv Humanih zvijezda Hrvatske. Nakon toga HKD Napredak iz Knina predstavit će se u Ulici Franje Tuđmana na tradicionalnoj smotri folklora (18 sati).
Večer je rezervirana za donatorsko-aukcijsku prodaju slika u organizaciji grada Knina i kninskog Muzeja na prostoru crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta (19 sati), a na Trgu Ante Starčevića od 21 sat održati će se koncert Slavonskih lola i Gorana Karana.

FOTO ARHIVA: Defile bajkera Drniš 2013.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background