Održana konferencija za medije uoči 5. Međunarodnog festivala pršuta

- 13. kolovoza 2018.

Danas je u Gradskom muzeju Drniš uoči otvaranje izložbe “Drniški pršut” održana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Drniša, Josip Begonja, direktorica Turističke zajednice grada Drniša, Josipa Čupić, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, Drago Pletikosa i voditeljica ureda LAGa Krka, Ivona Malenica.

Na početku konferencije okupljenima se obratio gradonačelnik Josip Begonja koji je istaknuo zašto se Međunarodni festival pršuta održava u Drnišu ali i koja je njegova gospodarska značajka.

-Mnogim, prije svega gurmanima, na pojam Drniša prvo što pada na pamet je pršut. Mada grad Drniš ima mogućnost i pravo podičiti se Meštrovićem i nekim drugim umjetnicima s našeg područja. Naprosto je pršut nešto što pripada sastavnici tradicijskih jela i ono što naš narod kaže uz pršut se rađa, živi i umire u konačnici.

Istaknuo je da je proteklih godina posjećenost bila dobra. Što je rezultat i više nego dobre organizacije i suradnje grada Drniša, Udruge proizvođača drniškog pršuta i Turističke zajednice grada Drniša.

-Prije pet godina krenuli smo u organizaciju prvog međunarodnog festivala pršuta gdje nam je cijelo vrijeme bila potpora Udruga proizvođača drniškog pršuta koja danas ima 15 ili 16, a možda i više svojih članova. To je poprilično dobro posjećeno i polučilo je dobar odjek u javnosti. Tradicijska gastronomija je nešto gdje se Drniš prije godinu dana i natjecao u EDEN-u europska destinacija u kategoriji lokalna gastronomija gdje je bio među prvih pet finalista.

Gradonačelnik je kazao kako vjeruje da će ovogodišnji festival dati bolje rezultate negoli oni prijašnjih godina. Strahuje samo od vremenskih neprilika.

-Ja se nadam da će ovogodišnji festival biti bolji i veći i uspješniji nego prethodna četiri, da će biti i posjećeniji, a od dragog Boga možemo molit samo da kiše ne bude.

Josipa Čupić, direktorica Turističke zajednice grada Drniša kazala je kako su za ovu godinu unijeli i nekoliko promjena koje će doprinijeti kvaliteti festivala, ali i boljoj posjećenosti.

-Ove godine s malim jubilejom, zapravo s 5. Međunarodnim festivalom pršuta, unijeli smo određena osvježenja, osluškujući na neki način i mišljenja posjetitelja, izlagača, turista i naravno građana grada Drniša. Ove godine se selimo na novu lokaciju, to je Poljana, naš središnji gradski trg i jedna od najprepoznatljivijih slika Drniša.

Istaknula je i koliko važnost ima pršut u predstavljanju Drniša.

-Pršut je naš najsnažniji gastronomski brend, jedan od naših najsnažnijih brendova općenito. Ovaj festival organiziramo zapravo njemu u čast, ugošćujući sve druge proizvođače iz Hrvatske i inozemstva. Na neki način želimo predstaviti i grad Drniš, kao jednu urbanu cjelinu, koja ima svoju tradiciju, način života, kao živopisno mjesto koje obiluje suvremenim i glazbenim i drugim stvaralaštvom. Na neki način smo htjeli privući turiste da dožive Drniš kao malu urbanu destinaciju s brojnim sadržajima, u kojoj mogu doći i provesti ugodan vikend kako povodom festivala pršuta tako i tokom cijele godine.

Direktorica Čupić nam je izrazila zadovoljstvo brojem prijavljenih izlagača na ovogodišnjem festivalu. Ima ih preko 70, a to će zasigurno doprinijeti raznolikosti ovogodišnjeg festivala pršuta. Ukratko nam je predstavila i što možemo očekivati u programu.

-Izlagača zaista imamo veliki broj, više od 70 prijavljenih. Trećina su pršutari, ali naravno na festival su dobrodošli svi, tako i oni koji proizvode druge autohtone proizvode. Program je koncipiran da imamo cjelodnevna događanja, imamo brojne sadržaje, zabavna događanja – prije svega glazbena. Nastupat će naši lokalni sastavi, KUD-ovi, Tamburaški orkestar “Krsto Odak”, Gradski puhački orkestar “Drniš”, Gradski pjevački zbor “Neuma”. Bit će i brojnih drugih sadržaja poput radionica za djecu koje organiziramo uz pomoć NP Krka, radionicu suvenira Ivana Mlađe Tomića, bit će i nagradnih igara za posjetitelje. Program će kulminirati u subotu navečer velikim koncertom Gorana Karana na otvorenom. Imamo za svakog po nešto.

Predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, Drago Pletikosa otkrio je koliko se pršuta godišnje proizvede u Hrvatskoj, ali i koliko ih otpada na drniški pršut.

-Što se tiče samoga pršutarstva u Hrvatskoj, negdje oko 250 000 komada pršuta se proizvede. Na drniški otpada oko 35 000 komada. Što se tiče konkretno u Drnišu, koliko sam ja kao predsjednik udruge upoznat, ljudi vrlo kvalitetno rade pršut.

Ovu godinu se u organizaciju Međunarodnog festivala pršuta uključio i LAG Krka, ispred kojeg je govorila voditeljica ureda Ivona Malenica.

-LAG Krka se ove godine uključio prije svega da pomogne svom članu Udruzi proizvođača drniškog pršuta, da ojača svoje kapacitete da bi uopće iznio jednu ovakvu manifestaciju. Manifestacija predstavlja nešto što se nastavlja sa strateškim ciljem područja LAGa Krka i u našoj strategiji je drniški pršut prepoznat kao nositelj razvoja ovog dijela područja LAGa Krka.

LAG Krka dao je svoj doprinos u pripremi stručnog dijela festivala. Organizirali su okrugli stol na kojem će se govoriti o plasmanu autohtonih proizvoda na tržište.

-Mi smo ove godine uz pomoć udruzi radili i na pripremi stručnog dijela festivala. Pripremili smo dva događanja u subotu, jedan je okrugli stol na temu “Plasman autohtonih proizvoda”, na koji su nam se već sad odazvali relevantni sudionici, predstavnici ministarstva poljoprivrede, županije, Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore i mnogi drugi. Kroz panel raspravu ćemo vidjeti koja je to budućnost pršuta, ali i autohtonih proizvoda, odnosno na koji način možemo predstaviti te proizvode na domaćem i europskom tržištu.

Osim okruglog stola, u subotu će se u 15 sati održati radionica na kojoj će se govoriti o iskorištavanju EU fondova.

-Drugi događaj je radionica “EU fondovi kao pokretači razvoja ruralnih krajeva” namijenjena je svim zainteresiranim osobama što znači da mogu prisustvovati baš svi koji imaju ideju, želju ili volju razviti svoje poslovanje kroz programe ruralnog razvoja odnosno programe za poljoprivredu ili tko tek kreće u tu priču.  Radionica će biti jedinstvena prilika za sve zaintereesirane da kroz tri predavanja dobiju informaciju jesu li prihvatljivi i ako jesu koje uvjete moraju ispuniti da bi povukli sredstva iz mjera koje se nude.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian