Otvorena izložba Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja

- 9. kolovoza 2017.

Sinoć je u gradskom muzeju Drniš otvorena izložba ‘Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja’. Izložba prikazuje događaje, stvari, ali i ljude koji su utjecali na razvoj drniškog kraja. Neke od tih stvari su važnost Roškog slapa kao prometnice koja je povezala lijevu i desnu obalu krke, vodenice na kojima su se mljeli žito i kukuruz, hidroelektrana koja je električnom energijom prvenstveno opskrbljivala rudnik u Siveriću, a zatim i ulice Drniša, neizostavan je i turizam koji privlači posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske, a i van njenih granica.

Važnu ulogu imala je i Jasna Skelin Duboković koja je još 1997. godine za Roški slap rekla “Roški slap ne smije se dovesti na razinu predratnog turizma, kad su rijekom plovile kojekakve “šešule” i ribarilo se dinamitom … Imam viziju za budući turizam u Roškom slapu s kojom vas želim upoznati…”.

Prilikom otvaranja izložbe ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović je u pozdravnom govoru rekao sljedeće: – To jedan od najinteresantnijih kulturoloških prostora rijeke Krke. Prošlost Roškog slapa seže u ranoneolitska vremena, prostor je kontinuirano naseljen kroz starije i mlađe kameno doba. U rimsko doba postao je važan cestovni prijelaz s jedne na drugu obalu rijeke Krke, čemu svjedoče ostaci mosta koji se i danas koristi. Važnost toga prostora u antičkom vremenu su prepoznali i rimljani. U srednjem vijeku Roški slap zadržava svoj značaj zbog mnogih vodenica koje su sagrađene na rijeci Krki zbog njenog stalnog toka i velike količine vode koja je pokretala mlinska kola kojima se mljelo žito. Vodenice su donosile velike prihode svojim vlasnicima. U svim ratovima koji su se vodili na ovim područjima, mlinice su uvijek prve stradavale zbog svoje velike važnosti. Danas su te vodenice obnovljene i koriste se u svrhu turizma u nacionalnom parku Krka. 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian