Održan 5. Promina Trail: Promina opravdala očekivanja trkača

- 23. ožujka 2019.

Suncem okupanu, pravu proljetnu Prominu ove subote istrčala su ukupno 472 natjecatelja koji su sudjelovali na tri staze 5. Promina Traila, 3. kola Dalmatinske trail lige.

ŠPILJA LILUŠA

Najviše natjecatelja uobičajeno je bilo na najkraćoj stazi dugoj 10 km nazvanoj Šplilja Liluša, ukupno njih 342, a na kojoj je najbolje vrijeme postigao Krešmir Mrčela koji je stazu pretrčao za 1:01:45 sekundi. Drugi je bio Ante Bebić, a treći Jure Dugančić.
U kategoriji žena prva je bila Andrea Rubin koja je postigla vrijeme 1:34:53, druga je bila Ana Martinić a treća osmogodišnja natjecateljica iz Vodica – Maša Klarić.

MALI TOČAK

Stazu Mali točak dugu 20 kilometara u kategoriji žena najprije je istrčala Anglea Smilović 3:08:11, drugo mjesto osvojila je Lana Ostojić, a treće Dobrila Dujišin.
U muškoj kategoriji prva tri mjesta pripala su: Emanuelu Bakoviću 2:37:56, Ivi Čupiću i Nenadu Keču.
Na stazi Mali točak sudjelovalo je 110 trkača.

VELIKI TOČAK

Najtežu stazu dugu 30 km nazvanu Veliki Točak  istrčalo je 38 trkača a pobjednik među njima i sveukupni pobjednik 5. Promina Traila je 58 – godišnji Nikola Smolić sa vremenom 4:02:28, drugo mjesto osvojio je Marko Kožul a treće je pripalo Dani Krstuloviću Opari.
– ‘Teška staza, iznimno teški vremenski uvjeti, velika vrućina, tehnički vrlo zahtjevna, iziskivala je maksimalan psihofizički napor, pao sam pet puta, ali mogu reći – predivan trail, predivna planina, cijelo vrijeme gore dole, nema ravnih dionica, čestitam Nikoli Perliću  i ekipi i na organizaciji i na koncepciji staze’, kazao nam je Nikola Smolić.

U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Slovenka Eva Tušar Suhadolc 4:42:27, drugo mjesto pripalo je Ivani Vrvilo a treće Petri Kulić. 
– ‘Veliki izazov i jako sam zadovoljna, vruć dan ali predivno iskustvo. Natječem se već tri godine, ovo mi je drugi put da sam na Promini, ja sam rekreativac, meni je trčanje način da izbacim stres, ventil da izbacim negativnu energiju’, istaknula je Eva.

Posebnu nagradu Nikola Perlić direktor utrke uručio je Dinu Belakušiću iz Šibenika koji je proteklih godina na Promini osvojio sva tri prva mjesta na sve tri staze, a Dino je za Radio Drniš kazao:
– ‘Ja nisam trail trkač, ja samo Prominu trčim, jednom godišnje a staza je bila daleko teža nego prijašnjih godina. Koncepcija je bila baš za profesionalne trkače, ali ja volim Prominu, ja sam ovdje doma, i hvala domaćinima što se ovdje tako osjećam. Na organizatorima je da procjene u kojem pravcu žele dalje razvijati ovu utrku, žele li raditi na masovnosti utrke ili privlačiti samo profesionalne trkače, nije loše ni jedno, ni drugo’, kazao nam je Dino Belakušić.

Dragomir Čović jedan od organizatora Dalmatinske trail lige i direktor utrke DUT kazao je kako je Promina Trial možda čak i najbolje organizirana utrka u cijeloj ligi.

A utrka se priprema mjesecima i iza nje stoji cijeli tim ljudi, prvenstveno onih koje čiste i održavaju staze, što nije nimalo lagan posao, iziskuje puno volje, ljubavi, vremena i sredstava.

Ukupno su sudjelovala 92 volontera, uz logistiku i podršku brojnog članstva Planinarskog društva Promina, a najzaslužniji je dvojac: Božo Strunje i Nikola Perlić, 
– ‘Stotinu natjecatelja više nego lani, broj je na koji smo ponosni. Od ove godine Promina Trail nalazi se svjetskoj karti trail utrka. Ispunjeni su kriteriji koje je zadala Međunarodna trail organizacija (ITRA) te su ITRA bodove natjecatelji zaradili na ProminaTrailu. 
Staze Veliki točak i Mali točak imaju certifikate te nose i specifične bodove po ITRA-nom indeksu. Veliki je to uspjeh za nas jer iz godine u godinu nastojimo podignuti ljestvicu u organizaciji utrke. Zato staze i jesu bile nešto teže nego inače, bodove treba zaraditi. Puno smo napora uložili u ovaj naš mali jubilej, kojeg praktički pripremamo još od posljednje utrke a intenzivno zadnja četiri mjeseca.

Duša i srce su na kraju na mjestu, prepoznata je ljubav prema onome što činimo, naše društvo, ali i Promina kao idealna lokacija za ovakve utrke.

Za naš mali jubilej za sve sudionike smo pripremili i lijepe završne medalje u obliku pršuta, a najbolji su dobili i posebne medalje, te pršut Bel Cro Trade-a i pancetu Zadruge Lemeš, Vlade Radeljaka. Dobili su i Drnišku košaru sa pršutom, sirom i vinom’, kazao je Perlić.

Dodajmo i kako je najmlađi natjecatelj . Promina Traila imao svega šest godina – Perica Tom Lukas, a Baraka Davor bio je najstariji sudionik sa 68 godina.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background