Drniška glazbena škola slavi 70. obljetnicu djelovanja

- 21. ožujka 2019.

Koncertom učitelja škole u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole “Krsto Odak” u Drnišu započelo je sinoć trodnevno obilježavanje 70- te obljetnice djelovanja.
Za večeras je najavljen koncert bivših učenika škole, a završna svečanost je sutra, u petak, 22. ožujka sa početkom u 19 sati kad nastupaju sadašnji učenici, najavljeni su i prigodni govori te podjela zahvalnica.

A sve je započelo 1949. godine, kad je u Drnišu je osnovana Niža muzička škola, koja 1967. godine dobila ime Osnovna Muzička škola “Milić – Štrkalj Zlatana” po prvoj ravnateljici i nastavnici klavira, koja je bila i idejni začetnik osnivanja škole.
Smještena je bila u prostore Gradske kavane gdje je ostala sve do 1991. godine.

Od 1990. godine škola nosi naziv Osnovna glazbena škola “Krsto Odak” Drniš po hrvatskom skladatelju rođenom u Siveriću, i to ime nosi do danas.
Školske godine 1999./2000. otvoreno je i područno odjeljenje u Kninu.

Polaznici škole mogu učiti sviranje klavira, gitare, harmonike, klarineta, saksofona, flaute i violine. Od trećeg razreda obavezno je sudjelovanje u nekom obliku skupnog muziciranja, pa u školi djeluju pjevački zbor i orkestar, kao i komorni sastavi poput dua, trija, kvarteta.

Kako bi omogućili djeci učenje glazbe u ranijoj dobi, od školske godine 2015./2016. uveden je i program početničkog solfeggia za predškolski uzrast i učenike prvog razreda osnovne škole. Osim drniške djece, glazbenu školu pohađaju i učenici s prominskog i miljevačkog područja, te iz naselja Petrovog polja.

Gostujući u emisiji Radi Drniša ‘Kulturni krug’ ravnateljica Ines Topić, koja je na toj dužnosti od rujna 2016. godine, kazala je kako školu trenutno pohađaju 163 učenika od prvog do završnog, šestog razreda škole. Od tog broja u matičnoj školi u Drnišu je 111 učenika, a 52 ih je u područnom odjeljenju u Kninu.
Broj učenika zainteresiranih za pohađanje škole nakon par godina stagnacije počeo je rasti a oni koja žele nastaviti školovanje obično dalje upisuju Srednju glazbenu školu Ivana Lukačića u Šibeniku. Tradicionalno pojedini učenici sastavni su dio Gradskog puhačkog orkestar Drniš ili Tamburaškog orkestra koji nosi ime kao i škola – Krsto Odak.

Škola sa radom nije prestala čak ni za vrijeme Domovinskog rata. Učitelji su putovali od hotela do hotela od Šibenika do Makarske, u kojima su učenici prognanici bili smješteni, i držali nastavu.

Najzaslužniji za takvu organizaciju rada i djelovanje škole u takvim uvjetima je dugogodišnji ravnatelj pok. Petar Škarica kojega mnogi u Drnišu pamte kao velikog učitelja, ravnatelja, pedagoga, zaljubljenika u glazbu. Jednake zasluge za ugled drniške škole pripadaju i ravnateljici Milki Tomić, vrsnoj stručnjakinji, ali i svima ostalima učiteljima i ravnateljima koji su nesebično utkali dio sebe u proteklih sedam desetljeća djelovanja za Drniš značajne ustanove.

Nakon povratka u Drnišu od 1995. godine nastava se održavala u iznajmljenom prostoru u privatnoj kući Skelin sve do 2002. godine kada napušta podstanarstvo i prelazi u  novoizgrađeni objekt. Škola danas djeluje u modernom, lijepom i funkcionalnom objektu koji zadovoljava sve uvjete i potrebe ustanove.

Na žalost nije poznat podatak koliko se učenika u proteklih 70 godina obrazovalo u drniškoj osnovnoj glazbenoj školi jer su dokumenti, instrumenti i cjelokupni prostori stare škole zapaljeni u ratu.

– ‘Svima koji su svojim radom i trudom te učenjem pridonijeli da škola danas slavi 70 godina kontinuiranog rada od srca čestitam veliku obljetnicu naše ustanove’ – poručuje ravnateljica Topić.

FOTO: facebook Osnovna glazbena škola Krsto Odak


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background