Održana promocija “Drnišanca”

- 24. travnja 2009.

Izložbeni prostor Gradskog muzeja Drniš u četvrtak je bio pretijesan za sve one koji su željeli nazočiti promociji knjige “Drnišanac” Đure Perlića nastaloj po istoimenim prilozima koje Perlić od jeseni 2006. godine nedjeljom u 12.15 sati govori u programu Radio postaje Drniš.

U knjizi koja je izišla u nakladi drniškog Gradskog muzeja objavljene su prve 94 kolumne, priče o Drnišu, njegovim znamenitostima, tradiciji i ljudima. I kako je na promociji kazao sam autor Đuro Perlić: ″U ovoj knjizi nema negativnih junaka. Priče govore isključivo o dobrim i dragim, običnim ljudima koji su, svatko na sebi primjeren način obilježili Drniš i vrijeme u kojem su živjeli″.

Uz brojne Drnišane svih generacija, predstavnike vlasti, kulturnjake i sportaše, svečanoj promociji nazočio je Dražen Budiša koji je za knjigu “Drnišanac” napisao pogovor.

– Živjeti u gradiću kakav je nekoć bio Drniš značilo je biti u urbanom prostoru okruženim prirodnim okolišem. Od središta mjesta za pola sata hoda moglo se doći u netaknutu prirodu, u jedinstveni krajolik, na istoku omeđen planinama Prominom, Svilajom, Dinarom a na zapadu čudesnim Nacionalnim parkom Krka. S druge strane Petrovo polje, Čikola i kanjon, na kojima je grad niknuo, kazao je obraćajući se svojim sugrađanima Dražen Budiša, dodavši kako su ga tekstovi Đure Perlića podsjetili na njegove dječačke i mladenačke dane što ih je proživio u Drnišu, na igre pikuću, vožnju kola, umećavanje, bankuc i žmiru, ali i na kupanje u Čikoli, na hvatanje ptica na Glavici i Kalunu, te nadasve na miris drniških sajmova koje drži jedinstvenim mjestom gdje su se miješale supkulture.

– Bitno obilježje jedne lokalne zajednice jest njezina tradicijska kultura. I Drniš i njegova okolica imaju svoju tradicijsku kulturu, koja je još prije pedesetak godina bila vrlo živa, koja se pokazivala kroz važne događaje u životu od rođenja do smrti, te kroz obilježavanje vjerskih blagdana. Knjiga Đure Perlića stoga je dragocjena jer vraća sjećanja na drniški kulturni život i običaje i ostaje budućim naraštajima, jer onaj tko izgubi korijenje i svoju prošlost poput bolesna je čovjeka, zaključio je Budiša. Izrazio je želju da, kako je to uvodno i kazao Joško Zaninović ravnatelj Gradskog muzeja, iz tiska iziđe i druga knjiga na osnovu priloga Drnišanac Radio postaje Drniš a uz koju će biti i rječnik drniških pojmova.

Tijekom predstavljanja knjige emitirana je i snimka priloga Drnišanac uz glazbenu podlogu iz tv serije Ptice umiru pjevajući, te na kraju glazbenim brojem, dakle upravo onako kako to i slušate nedjeljom u programu Radio Drniša.

Premijerno šibenska klapa Solaris izvela je “Drnišku baladu” za koju je također stihove napisao Đuro Perlić. Svi posjetitelji na dar su dobili knjigu Drišanac i počastili se pršutom, sirom i pićem koje su osigurali sponzori, a zahvaljujući sponzorima knjiga je i ugledala svjetlo dana.

Đuro Perlić - Drnišanac

galerija


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Nastavite čitati

Sljedeća objava

Naše kuće


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian