Održana 4. Radio pijaca

- 19. kolovoza 2012.

Na prostoru gradske tržnice u Drnišu održana je još jedna “Radio pijaca” u organizaciji Radio postaje Drniš.

Četvrtu godinu za redom na noćnom sajmu tradicije i običaja drniškog kraja pjevalo se i plesalo, ojkalo, jelo i pilo, družilo i pazarilo. I to sve uz prijenos uživo na 89 MHz.

 

Pijaca_2012

Moglo se kušati i kupiti sira iz mišine, pršuta, pancete, kruha ispod peke, fritula, meda, bruštulanih bajama i brojnih drugih eko – etno proizvoda ali i suvenira.

Ručne radove, tradicionalne i izvorne proizvode, predstavilo je tridesetak udruga sa šireg drniškog područja, gosti iz Knina, Kistanja i Šibenika.

Pozornost posjetitelja privukle su brojne kulturno-umjetničke udruge u svojim živopisnim narodnim nošnjama.

Šušur su svojim nastupom obogatili KUD “Sv. Ilija” iz Kljaka, Etno udruga “Petrovo polje” iz Gradca te KUD “Ban Neorić” iz Neorića.

Duh tradicije dočarali su i KUD “Promina” iz Oklaja, KUD “Srce Zagore” iz Unešića, te Udruga “Naše ognjište” iz Knina. Pakovčani su kao i lani za sve posjetitelje priredili degustaciju raznovrsnih proizvoda svoga sela, pršuta i sira.

Na bancima drniške pijace prezentiran je rad drniških udruga i pojedinaca sa šireg drniškog područja koje se danas sve više okreću tradiciji, vješto promovirajući izvorne i suvremene proizvode.

Sa nama su ove godine bili: Udruga žena ‘Sveti Roko’ iz Drniša, udruga ‘Žena’ iz Drniša , udruga ‘Sveta Barbara’ iz Siverića, ‘Tkalačka zadruga Miljevci’ iz Drinovaca, kućna radinost Milanke Pranić, suveniri Kate Marin, ‘Drniški susak’ Ivana Mlađe Tomića iz Siverića, ‘Susak’ Stanka Živkovića iz Siverića, OPG ‘Prominka’ iz Marasovina, suveniri Marice Tomić iz Siverića, kućna radinost Milke Buljević iz Badnja, ručni rad Kate Širinić iz Drniša.

Zahvaljujemo se dragim gostima, a to su iz Šibenika: udruga ‘Bagatin’, ‘Sapunoteka’ – Mirjane Milišić, Domaća radinost Božene Mikulandre, Domaća radinost Marije Lokas. Iz Knina ‘Adria mramori’, iz Kistanja Domaća radinost Ružice Karanović.

Projekt Radio Drniša “Radio pijaca” dvije godine za redom nagrađen je godišnjom nagradom Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) kao najbolja akcija u organizaciji radiopostaja u Hrvatskoj.

– “Zadovoljstvo je što unatoč recesiji na “Radio pijaci” iz godine u godinu raste broj izlagača, a posebice što je ovaj naš projekt potaknuo brojne samozatajne ljude i udruge, da predstave svoje proizvode u koje s velikom ljubavlju ulažu svoje znanje, iskustva i vještine. Zahvaljujući “Radio pijaci” promovirani su brojni suveniri, ali i rad udruga i društava. Ovim projektom želimo otrgnuti od zaborava naše običaje, podsjetiti sve Drnišane na bogatstvo koje imamo i potaknuti djecu i mlade da o tome uče, da njeguju i razvijaju ljubav prema svojem zavičaju”, kazala je direktorica Radio Drniša Anita Vukušić.

4. “Radio pijace” ne bi bilo da nije naših sponzora, njima zahvaljujemo na podršci u realizaciji, a svim sudionicima želimo puno poslovnog uspjeha.

I vidimo se dogodine!

SPONZORI: Šibensko kninska županija, GIRK Kalun, JU NP Krka, TOF – tvornica oplemenjenih folija, Srednja škola Ivana Meštrovića, Ljekarna Drniš, Pučko otvoreno učilište Drniš , Dalmacijavino – tvrtka u stečaju, Javno komunalno poduzeće Rad Drniš, ‘GeoMapa’ Drniš, Grad Drniš.

Više slika pogledajte u galeriji.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background