Od danas drniški pršut je zaštićen na prostoru cijele EU

- 8. prosinca 2015.

Foto: Radio Drniš, arhiva

Drniški pršut napokon je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, time je postao još jedan hrvatski proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Naime u Službenom listu Europske unije, od 08. prosinca 2015. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE EU od 24. studenog 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla DRNIŠKI PRŠUT, priopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Proces zaštite ovog specijaliteta članovi Udruge proizvođača drniškog pršuta iz drniškog kraja započeli su još 2002. godine. Sam proces zaštite naziva „Drniški pršut” (ZOZP) započeo je u lipnju 2011. godine, kada je Udruga proizvođača „Drniškog pršuta” podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Drniški pršut”. Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Drniški pršut” postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U ožujku 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Drniški pršut” na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Drniški pršut” upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Registracijom oznake na razini Europske unije naziv proizvoda je zaštićen na području cijele Europske unije od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda, a zaštita je vremenski neograničena.

U godinu dana od podnošenja zahtjeva Europskoj komisiji broj članova Udruge drniških pršutara povećan je sa 12 na 16. Njihov je kapacitet danas 180 000 komada, a trenutno se proizvodi oko 100.000, što je više od nekadašnje predratne proizvodnje drniških pršuta. Ujedno predviđa se da zbog velikog europskog tržišta, slijedećih godina biti će i stranih ulagača, jer proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak.

Povezanost Drniškog pršuta s zemljopisnim okruženjem, osim iz povoljnih klimatskih prilika i znanja i vještina lokalnog stanovništva, proizlazi i iz duge tradicije proizvodnje i visoke reputacije pršuta iz drniškog kraja. Kako se navodi , „specifičnost Drniškog pršuta proizlazi iz određenih karakteristika proizvoda, kao što su manje slan okus, blaga aroma dima i stupanj osušenosti, koje su rezultat tradicionalnog načina proizvodnje i prilagodbe lokalnim klimatskim prilikama, te njegove dugogodišnje reputacije i značaja na domaćem tržištu i šire. „Drniški pršut” je s krupnom morskom soli soljen, prešan, hladno dimljen i sušen svinjski but, proizveden tijekom vremenskog perioda od minimalno 12 mjeseci. Karakterističnog je izgleda bez zdjeličnih kosti i nožice, te dijela kože i masnog tkiva s unutrašnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba. Odlikuje ga jednolična intenzivna rubin-crvena boja nareska, osim bjeline u području masnog tkiva, te intenzivan miris zrelog, blago dimljenog sušenog svinjskog mesa. U trenutku stavljanja na tržište „Drniški pršut” mora imati minimalnu masu od 6,5 kg. Sve faze proizvodnje suho soljenje, prešanje, ispiranje, dimljenje, sušenje na zraku i zrenja Drniškog pršuta moraju se odvijati unutar Šibensko-kninske županije, unutar administrativnih granica grada Drniša i susjednih općina Promina, Ružić, Unešić i Biskupija.

„Drniški pršut” koji zadovoljava sve zahtjeve propisane u specifikaciji proizvoda po završetku proizvodnje označava se na koži s lateralne strane vrućim žigom drniškog pršuta, a prije stavljanja u promet takav pršut se označava i zajedničkim znakom.”


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background