Ocat od meda – novi revolucionarni proizvod obiteljskog obrta Prominka

- 20. svibnja 2011.

Nakon više od tri godine sustavnog rada, uz stručnu pomoć kninskog Veleučilišta i stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivredni obrt “Prominka”  predstavio je svoj novi proizvod, kojem je potvrdu dao i Zavod za javno zdravstvo. Riječ je o octu od meda, ekološkom pripravku punom vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, karotena i drugih svojstva, za koji se tvrdi da ima i afrodizijačka svojstva. Uspjeli su ga proizvesti i prvi u Europi registrirati bračni par Miljenko i Marija Čavlina vlasnici Poljoprivrednog obrta “Prominka” iz Marasovina.

Pripravak iako je već predstavljen na nekoliko sajmova, nakon što je njegova svojstva ispitivalo čak šest doktora znanosti i 11 inženjera, službeno je predstavljen u četvrtak na imanju Čavlina u Marasovinama, čime kreće i njegova prodaja. Nakon nekoliko vrsta meda, raznih mednih pripravaka i likera od meda, 18-ti je to proizvod obrta “Prominka” čijoj su prezentaciji nazočili brojni znanstvenici, gospodarstvenici, predstavnici Šibensko-kninske  županije predvođeni županom Goranom Paukom, te čelnici susjednih gradova i općina.

Miljenko Čavlina pozdravljajući okupljene podsjetio je kako je s obiteljskim obrtom krenuo prije osam godina posjedujući tek deset košnica. Danas ih broje preko 150, a ulaganja u proizvodni pogon su narasla na 850.000 kuna. Osim što na prirodan i tradicionalan način proizvode med, različite proizvode na bazi meda i medne likere, bave se i proizvodnjom pršuta zašto su nagrađeni i na ovogodišnjem sajmu pršuta u Sinju.

–  “Ideju da krenu s proizvodnjom octa od meda dala je supruga, koja inače puno čita, iskopala je da su medni ocat još prije 200 godina upotrebljavali Česi. Kako je kemičarka, upustili smo se u vlastitu avanturu i – uspjeli. Međutim, ništa ne bi bilo bez pomoći stručnjaka”, kazao je Čavlina. Dodao je kako je tri godine trajala sustavna potraga i lani kad su mislili da  su došli do finala morali su cijeli postupak ponoviti. Tajna je bila u odabiru meda s kojim se postiže najbolji ljekoviti učinak octa u liječenju povišenih masnoća u krvi, šećerne bolesti, osteoporoze…

Prof. dr. Mirko Gugić predsjednik Uprave kninskog Veleučilišta Marko Marulić s kojim obrt “Prominka” izravno surađuje i predavač na više hrvatskih fakulteta,  govorio je o svojstvima  octa od meda, kazavši kako je obitelj Čavlina na najbolji mogući način iskoristila znanje  struke i netaknutu prirodu prominskog okoliša. Ocat od meda ocijenio je njihovim lider proizvodom.

– “Zbog posebnog okusa, medni ocat zaslužuje dodatnu pozornost u gastronomiji oplemenjujući jelovnik i djelujući povoljno na naš organizam jačajući mu imunitet. Ocat je blago kiseo i ima aromu meda, a pravi gurmani će osjetiti lagan okus voća, te miris i okus livadnog cvijeća. Sa specifičnom aromom mješavine divlje prirode dobrodošao je u mnogim jelima. Priznat je u svijetu i neizostavan kod mediteranske prehrane”, kazao je dr. Gugić.

O medu i njegovim svojstvima govorila je prof. dr. Janja Filipi s kninskog Veleučilišta istaknuvši kako se u Hrvatskoj radi na popularizaciji meda. Iako je riječ o vrlo zanimljivoj i hranjivoj namirnici s brojnim svojstvima, kod nas se nedovoljno upotrebljava u prehrani. Po glavi stanovnika potrošnja je u Hrvatskoj svega 0,4 do 0,5 kilograma što se nastoji popraviti, kazala je dr. Filipi.

 cavline

med_1

med_pogon

 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian