Obilježena 25. obljetnica 142. brigade HV-a (foto&audio)

- 5. prosinca 2016.

Proteklog vikenda drniška 142. brigada proslavila je 25. obljetnicu utemeljenja. Proslava je počela postavljanjem Izložbe ratnih fotografija u predvorju Doma kulture koju je otvorila sestra poginulog pripadnika Alena Gulina, koja i nosi bratovo ime.
Od osnutka brigade na slobodnom prostoru Zagore 01. prosinca 1991. godine do njenog demobiliziranja 1999. godine kroz njene postrojbe uz Drnišane kao najbrojnije, prošli su i brojni Kaštelani, Trogirani, Kninjani i Šibenčani. Gotovo 7000 branitelja.

Dio njih evocirao je uspomene na ratne dane na svečanosti što je održana u subotu u Drnišu u organizaciji Udruge 142. brigade koju su prije pet godina i osnovali branitelji s ciljem čuvanja uspomene na doprinos brigade u obrani i stvaranju Domovine.

Središnja proslava započela mimohodom branitelja od Poljane do spomen križa kod župne crkve Gospe od Ružarija, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 41 stradalog i umrlog pripadnika 142. brigade.

Potom je u Gospinoj crkvi šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić predvodio misu zadušnica poručivši:
– „Danas smo ispunjeni ponosom i zahvalom žrtvama na kojima počiva naša sloboda! Sve što danas gradimo i radimo, svi naši uspjesi mogući su jer je netko prije nas imao hrabrosti i ljubavi žrtvovati se za nas. Nisu gledali sebe, nisu čuvali svoj život nego su darovali svoj život da bi ga drugi imali. Ma na kakve probleme danas nailazili, ma sa čime se danas mučili – mi ipak gradimo našu Domovinu, gradimo bolji život za našu i buduće generacije, a to možemo zahvaljujući velikodušnosti poginulih branitelja i redarstvenika. Svaki naš uspjeh i svako bolje danas i sutra čini i njihove žrtve vrednijima. Zato je na nama odgovornost da uvijek iznova oplemenimo naše živote jer su s time i njihove žrtve opravdane, ugrađene u našu sadašnjost i budućnost”, poručio je na misi u Drnišu biskup Rogić.

Nakon mise u Domu kulture u dvorani Ivana Meštrovića upriličena je svečana akademija na kojoj su se okupljenim braniteljima, obiteljima poginulih branitelja, gostima i građanima najprije obratili predsjednik Udruge 142. brigade pukovnik Dragan Radeljak i drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji su među ostalim istaknuli:

{play}images/audio2/Brigada-Radeljak.mp3{/play}

{play}images/audio2/Brigada-Begonja_.mp3{/play}

S prigodnim riječima braniteljima i njihovim gostima obratio se i drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara koji je kazao:

{play}images/audio2/Brigada-fratar.mp3{/play}

Izaslanik načelnika glavnog stožera OSRH i ministra obrane, brigadni general Ivan Zelić u svom govoru je kazao je kao nisu napravi način valorizirana dostignuća koja je 142. Brigada imala u ratnim akcijama. Za akcije koje su izveli protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja, od Pakova Sela, Sedramića, Nos Kalika i Miljevaca, da se izvedu trebalo je punohrabrosti, sposobnosti, znanja i vojničke drskosti, kazao je general Zelić i istaknuo:

{play}images/audio2/Brigada-Zelic.mp3{/play}

Čast mi je kao jedan od vas s ponosom čestitati 25. obljetnicu osnutka, kazao je u svom pozdravnom govoru državni tajnik u Ministarstvu branitelja, jedan od ratnih zapovjednika 142. brigade, brigadir Ivan Vukić koji je svečanosti nazočio i kao izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra branitelja:

{play}images/audio2/Brigada-Vukic.mp3{/play}

U nastavku svečane akademije, čestitke drniškim braniteljima uz 25. obljetnicu utemeljenja 142. brigade uputio je i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik za branitelje Ante Deur, koji je Drnišanima poručio:

{play}images/audio2/Brigada-Deur_.mp3{/play}

U sklopu programa prikaz je i dokumentarni film čiji su autori ratni izvjestitelji HRT-a, novinar Ante Vukušić i snimatelj Joško Vukušić koji su iz svoje bogate ratne video arhive izdvojili najvažnije trenutke ratnog puta 142. brigade od njenog osnivanja 1. Prosinca 1991. Godine do najznačajnijih akcija u kojima su sudjelovale njezine postrojbe.

U prigodnom kulturno umjetničkom programu nastupili su Gradski pjevački zbor Neuma,klapa Drniš i pjesnici Miljenko Galić i Ante Nadomir Tadić Šutra.

Zahvalnice za višegodišnju suradnju i svesrdnu pomoć pri očuvanju uspomene na Domovinski rat i 142. brigadu dobili su Šibensko kninska županija, Grad Drniš te Općine Ružić, Unešić i Promina. Uručili su ih Dragan Radeljak i Ante Knežević a primili dožupan Zoran Smolić, gradonačelnik Josip Begonja te načelnici Tihomir BUdanko, Josip Sučić i Živko Bulat.

142. brigada Hrvatske vojske Drniš formirana je 01. prosinca 1991. godine, po zapovijedi prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Jezgru brigade činili su dragovoljci, pripadnici pričuvnog sastava MUP-a i 4. Bojne 113. šibenske brigade! Ratni zapovjednici bili su Luka Vujić, Roko Mijić, Boris Predovan, Ivan Vukić i Željko Nakić.

 

 


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian