Obilježena 132. obljetnica utemeljenja Općine Promina

- 23. srpnja 2015.

Foto: Marija Lojić

Prominjci danas slave 132. obljetnicu utemeljenja Općine Promina, Dan općine i Dan sjećanja na prominske žrtve Domovinskog rata. Svečanosti uz brojne Prominjce, nazočili su i izaslanik predsjednice RH Ante Deur, saborski zastupnik Ante Kulušić, šibensko kninski župan Goran Pauk, predstavnici Ministarstva branitelja, braniteljskih udruga, Oružanih snaga RH, obitelji poginulih Prominjaca, zapovjednici ratnih brigada, kao i čelni ljudi susjednih gradova i općina, te općine Neum iz BiH.

Proslava je započela koncelebriranom misom u župnoj crkvi sv. Mihovila koju je predvodio nekadašnji prominski i drniški župnik, fra Marko Duran. Nakon mise položeno je cvijeće i svijeće kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata na mjesnom groblju kod crkve odakle je krenuo mimohod do spomen sobe gdje je se služilo odrješenje u spomen na 68 prominskih žrtava Domovinskog rata, civila i branitelja. Njima u spomen 23. srpnja slavi se od prošle godine i kao Dan sjećanja na prominske žrtve Domovinskog rata. A nakon što su u središtu Oklaja brojna izaslanstva položila vijence kod spomen križa, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća uz prigodan umjetnički program.

Na današnji dan 23. srpnja 1883. godine konstituirana Općina Promina kada je prvim načelnikom postao Marko Škovrlj, dok je prvi tajnik bio Niko Čavlina. Zadnje dvije godine Prominjci ovaj dan obilježavaju kao Dan općine, kazao je predsjednik Općinskog vijeća Danijel Džapo otvarajući svečanu sjednicu. U svom obraćanju ustvrdio je kako je općina imala uspona i padova, a najveći problem i dalje je osipanje stanovništva, započeto 60-tih godina prošlog stoljeća i danas sve starija dobna struktura stanovništva na prostoru cijele Dalmatinske zagore. Izrazio je nadu da će zajedničkim naporima svih sudionika u općinskoj vlasti uz potporu županije i države započeti proces oživljavanja ovog kraja se nastaviti.

Stagnaciju općine Promina trebala bi zaustaviti provedba 50-ak projekata definiranih strateškim planom razvoja, istaknuo je načelnik Tihomir Budanko koji je prezentirao koji su to projekti čije je rješavanje u tijeku, te koji su strateški planovi daljnjeg razvoja gospodarstva, poduzetništva, turizma, zaštite kulturne baštine i okoliša, te unapređenja infrastrukture. Načelnik Budanko rekao je da je riječ o programu do 2020. godine s osnovnim ciljem zaustavljanja negativne depopulacije i odumiranja općine Promine.

Foto: Marija Lojić

Čestitkama s govornice pridružio se i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je rekao kako Županija daje punu potporu općinskom vodstvu u njihovim pozitivnim nastojanjima da dovedu ovu općinu na razinu koju ona zaslužuje, gdje se nastoje međusobno nadopunjavati u planiranju bez bilo kakvih međusobnih problema i nedoumica.

Na kraju okupljenima se u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, obratio njen izaslanik Ante Deur koji je istaknuo posebnu zaslugu branitelja i stradalih u Domovinskom ratu u stvaranju Hrvatske, kazavši kako ih je u stvaranju vizije države uglavnom nosilo srce prema domovini, što bi trebale znati nove generacije i ne bi se smjelo nikad zaboraviti, već im biti na ponos i sjećanje. Ne smije se dozvoliti da se vizija pobjedniče vojske zaboravi, jer ta pobjednička vojska i svi koji su u njoj bili stvorili su slobodu i ovu državu, kazao je A. Deur i pozvao sve da zajednički proslave 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Danas je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća počasnim građaninom Općine Promina proglašen francuski državljanin Jacques Nicolai , dragovoljac sa Korzike, koji se borio na mnogim bojištima diljem Hrvatske i kao pripadnik 113. šibenske brigade HV-a sudjelovao u oslobodilačkoj akciji ‘Miljevci’. U obrazloženju se kaže kako mu ovo visoko priznanje se dodjeljuje jer je svojim radom, znanstvenim ili političkim djelovanjem značajno doprinio napretku i ugledu Općine Promina, kao i ostvarenju i razvoju demokracije u Republici Hrvatskoj, miru u svijetu i napretku čovječanstva za opće dobro.

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Ujedno Plakete Općine Promina za uspjeh postignut u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenja djelatnosti od posebnog značaja za Općinu Promina uručene su Hidroelektrani Miljacka, Javnoj ustanovi Nacionalni park Krka i domaćoj tvrtki Metal-sint Oklaj.

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

Foto: Marija Lojić

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background