Obilježen blagdan sveca zaštitnika Sv. Roka: Drnišani proslavili Dan grada

- 17. kolovoza 2021.

Svečanim misnim slavljima, višednevnim zabavnim programom za djecu na Poljani, vatrometom, svirkom po kafićima, te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Drnišani su obilježili Dan grada i blagdan zaštitnika Svetog Roka, drugu godinu za redom skromnije, zbog pandemije koronavirusa.

Na svečanoj sjednici ovogodišnji laureati primili su nagrade i priznanja.

Najviše gradsko priznanje, titula počasnog građanina dodijeljena je hrvatskom književniku i akademiku, prof. Ivanu Aralici, rođenom Promincu, kojem će biti uručena naknadno.

Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Draganu Županoviću, za razvoj košarke u Drnišu, a primio ju je sin Joško.

Nagradu grada Drniša dobila je dr. sc. Anđelka Galić, za restauratorske radove na Visovcu i organizaciju izložbe ‘Visovac – Duhovnost i kultura na Biloj Stini’ u zagrebačkom muzeju za umjetnost i obrt koja po prvi put javnosti predstavila iznimno vrijedan korpus sakralne baštine koja se čuva u samostanskim zbirkama, knjižnici i arhivu Franjevačkog samostana Majke od Milosti.

Grb grada Drniša dobio Ivan Tomić, autor drniškog suska, poznatog autohtonog proizvoda i suvenira drniškog kraja.

Plaketa grada Drniša dodijeljena je Antonu Vukičeviću za 114 darovanih doza krvi, a isto je priznanje dobila je i Udruga ‘Žena’, za društveno koristan rad, priznanje je primila njezina predsjednica Milena Perčin.

Posebno priznanje za izniman sportski uspjeh pripalo je 7 – godišnjem Enzu Perliću, koji je postao prvak Hrvatske u olimpijskom brdskom biciklizmu u svom uzrastu.

U ime nagrađenih govorila je dr.sc. Anđelka Galić koja je kazala:

 

Josip Begonja, drniški gradonačelnik i saborski zastupnik, uvodno je kazao:

Begonja je istaknuo kako je u proteklom periodu realiziralo se projekata u vrijednosti 52 milijuna kuna, što znatno nadilazi gradski proračun, prvenstveno zahvaljujući europskim projektima, odnosno fondovima.

Od prošlog Dana grada, kazao je, završen je novi dječji vrtić u Drinovcima, vrijedan preko osam milijuna kuna, završen je projekt Natura Drniš, vrijedan pet milijuna kuna u sklopu kojeg je izgrađen i hotel u Bogatićima, potom i projekt ‘Zaželi’ vrijedan skoro tri milijuna kuna u kojem je zaposleno 16 gerontodomaćica koje su skrbile za 80 potrebitih osoba, kao i projekt ‘Osposobljavanjem do zaposlenja’ u kojem je 15 nezaposlenih, preko EU sredstava od 600 tisuća došlo do prekvalifikacije i zaposlenja. Potom se radilo i na ugradnji led rasvjete u gradu, nabavljeni su novi spremnici za selektiranje otpada, te dva komunalna vozila vrijedna 2 milijuna kuna.

Postavljeno je automatsko navodnjavanje igrališta DOŠK-a, završena je druga faza rekonstrukcije ceste ‘Uz jabuku’, ostala je treća dionica za sljedeću godinu. Na asfaltiranje je uloženo preko 800 tisuća kuna za razne makadamske ceste, te je dodao:

 

Gradonačelnik je posebno istakao investiciju tvrtke Aluflexpack Novi, koja oživljava cijeli drniški kraj, te zatražio od Hrvatskih cesta da se konačno počne raditi na obilaznici grada Drniša.

Naveo je gradonačelnik Begonja i dodao:

 

Sjednici je nazočio i župan Marko Jelić, koji je istaknuo kako je županija beskompromisna u borbi za čist i zdrav okoliš – ‘županija koja ima dva nacionalna parka i naslanja se na tri parka prirode i rijeku Krku nema prava na kompromis po tom pitanju’ – kazao je župan  dodajući kako se županija konačno pridružila tužbi Grada Drniša u slučaju spalionice opasnog otpada u Drnišu.

 

Dan grada Drnišanima je čestitao i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar pravosuđa Ivan Malenica:

 

Saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev je bila izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandorokovića:

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background