Obilježen Dan ružičaste vrpce

- 5. listopada 2015.

Foto: Marija Lojić

Ovog vikenda u organizaciji volonterki drniške Lige protiv raka po šesnaesti put i u našem gradu obilježen je Dan ružičaste vrpce, dan posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Uz volontere Lige akciju je sa svojim timom podržala i voditeljica nacionalnih programa prevencije raka dojke i debelog crijeva za Šibensko-kninsku županiju, epidemiologinja dr. Ljubica Kronja. Akcijom se željelo upozoriti žene da se odazivaju na pozive nacionalnog programa prevencije raka dojke. Ujedno djelovanje su usmjerili prema mlađim ženama koje nisu obuhvaćene nacionalnim programom, onima ispod 50 godina starosti, jer se dobna granica bolesti spušta prema mlađima.

Godišnje od raka dojke u Šibensko-kninskoj županiji oboli oko 50 žena, a 19, nažalost, umre. U Šibensko-kninskoj županiji od 2006. do danas preko Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke otkrivene su 63 žene sa karcinomom dojke, ističe dr. Ljubica Kronja. Na području Šibensko-kninske županije ima oko 18 000 žena u dobi od 50-69 godina starosti kojima se šalje poziv na najbližu mamografsku jedinicu u Opću bolnicu Šibenik ili Opću bolnicu Hrvatski ponos Knin. U našoj županiji možemo biti zadovoljni odazivom pozvanih žena u dobi od 50 do 55 godina, nešto slabiji je odaziv u dobi od 60 do 65, a najslabiji je u dobi od 65 do 69 godina starosti. Preventivnim pregledima ne može se utjecati na obolijevanje, ali se može utjecati i utječe se na smrtnost od raka dojke, ističe dr. Kronja i poziva žene da vode računa o svom zdravlju. Svaka bi žena trebala voditi računa o svom zdravlju, otići na pregled dojki ultrazvukom i mamografiju po potrebi, raditi samopreglede i obratiti pažnju na svaku promjenu na svom tijelu.

Mjesec listopad, inače, u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda za rano otkrivanja raka dojke, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a umre čak oko njih 900.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background