Obilježen dan Općine Promina

- 24. srpnja 2017.

Protekli vikend u općini Promina je svečanom sjednicom proslavljena 134. obljetnica osnutka općine. Tim povodom su se u Promini okupili brojni uzvanici među kojima su bili izaslanik ministra obrane, brigadir Darko Podrug; državni tajnik ministarstva branitelja, brigadir Ivan Vukić; izaslanici načelnika glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadiri Željko Nakić i Mario Lilić; šibensko-kninski župan Goran Pauk; general Rahim Ademi, te gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina među kojima su bili i gradonačelnik Drniša Josip Begonja i njegov zamjenik Tomislav Dželalija.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Golubica” u Mratovu i Oklaju. Nastavio se svečanom svetom misom u crkvi sv. Mihovila, nakon koje je uslijedio mimohod do spomen sobe prominskim žrtvama Domovinskog rata, gdje je župnik fra Petar Pletikosa izmolio odrješenje za njihove duše. Nakon svečanog polaganja vijenaca kod središnjeg križa započela je svečana sjednica općinskog vijeća.

Okupljene je prvo pozdravila predsjednica općinskog vijeća, Davorka Bronić. – U trenutcima kada se borimo protiv gospodarske krize i svega onoga što ona nosi sa sobom, moramo smoći snage pomoći svojim stanovnicima izlaz iz nje u svim sferama djelovanja. I to na način da otvorimo poduzetničke zone, izgradnjom infrastrukture do najudaljenijih naselja, pomažući razvoj ekološke poljoprivrede i stočarstva, a poseban naglasak staviti na razvoj turizma, nove i perspektivne grane na našem području. Promina je poznata kao vinogradarski kraj, zato je potrebno poduprijeti udruge vinara i vinogradara kako bi mogli opstati na ovom zasićenom tržištu. – kazala je Bronić.

Što se tiče poduzetničke zone, urbanistički plan je na javnom uvidu, planiramo i proširenje građevinskog područja, nove parcele tj. zemljišta koja će služiti kao poticaj mladim obiteljima. Općina Promina je prošle godine ostvarila preko 7000 noćenja, što je temelj za stvaranje turističke zone na području općine. Rečeno nam je da te zone ne smiju biti blizu nacionalnog parka i mi to poštujemo, ali također tražimo da nam se točno kaže što je odnosno koliko je  to “blizu”. – kazao je načelnik općine Tihomir Budanko.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako županija i Općina Promina imaju iznimno dobru suradnju. – Sve što radimo, a tiče se jednih i drugih, radimo u jednom okruženju zajedništva,suradnje i prijateljstva. – kazao je župan Pauk u svom govoru.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background