Obilježava se Međunarodni dan starijih osoba

- 1. listopada 2014.

Foto: Arhiva

Opća je skupština Ujedinjenih naroda sa željom podizanja javne svijesti o ulozi starijih osoba u društvu, proglasila 1990. godine 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba. Naš kraj je područje u kojem živi sve više starijih osoba. Statistički podaci kažu da na području bivše općine Drniš živi 1.820 umirovljenika starijih od 75 godina, što je preko 15 posto ukupnog broja stanovništva što je daleko iznad prosjeka Hrvatske. A riječ je mahom o samačkim domaćinstvima. Stoga već duže vrijeme pokreće se niz aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom s namjerom stvaranja takvog okruženja u kojem će se našim starijim sugrađanima omogućiti aktivno starenje i sudjelovanje u društvenim zbivanjima,time poboljšati kvaliteta skrbi o njima kako bi se osjećali sigurno i zbrinuto.

Udruga ZvoniMir već pet godina provodi aktivnosti koje su usmjerene na starije osobe kako bi im život u trećoj dobi učinila lakšim, a same starije osobe zadovoljnijima tijekom starenja u svojim domovima. Započeli su s Programom „Pomoć u kući starijim osobama”, koji je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a po završetku tog Programa nastavili su brigu o starima kroz trogodišnji program financiran od istog ministarstva. Program obuhvaća preko 150 starijih osoba na području Drniša i općine Biskupija, koji su imali osiguranu brigu i njegu tima gerontodomaćica, pomoćnog radnika, socijalnog radnika, a po potrebi i ostalog osoblja Udruge ZvoniMir te volontera. Istovremeno kroz projekt „Solidarnost i zapošljavanje – ruka u ruci” financiran EU sredstvima, Udruga Zvonimir je omogućila istovjetne usluge starijim osobama na području Općine Biskupija, a za naše starije sugrađane omogućili svakodnevno druženje u Poludnevnom boravku u Drnišu, za koji je prostor ustupio Grad Drniš po povlaštenoj cijeni i na period od 5 godina.

U priopćenju iz Udruge ZvoniMir u povodu Međunarodnog dana starijih osoba navodi se kako osim navedenih projekata Udruga ZvoniMir je ishodovala licencu za pružanje socijalnih usluga na području čitave Šibensko-kninske županije, što je i potvrda njihovom radu usmjerenom na brigu o starijim osobama. Licenca omogućuje uključivanje i onih osoba starije životne dobi koje, zbog svog materijalnog stanja, nisu u sustavu socijalne skrbi, ali imaju potrebu za socijalizacijom i drugim vidovima pomoći.

“S ciljem zaštite prava starijih osoba nameće se potreba za dodatnim objektivnim informiranjem o pravima i obvezama kao i savjetodavna pravna pomoć u zaštititi od neželjenih posljedica nepoznavanja prava i zloupotrebe položaja starih. U tom smislu razvijamo programa dodatne pomoći starijima, ali i osobama koje na bilo koji način skrbe za njih kroz naš Poludnevni boravak u kojemu će funkcionirati i Savjetovalište. Jedan od ciljeva koji se nastoje postići u skrbi za starije osobe jest omogućavanje ostanaka što većeg broja starijih osoba u svojemu domu i korištenje izvaninstitucijskih oblika pomoći koji im osiguravaju veću kvalitetu života”, stoji u priopćenju iz Udruge Zvonimir u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background