Obilježena 19. obljetnica osnutka 142. drniške brigade HV-a

- 1. prosinca 2010.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te misom zadušnicom za poginule branitelje u Drnišu su zaključene manifestacije obilježavanja 19. obljetnice utemeljenja 142. drniške brigade.

142. brigada HV-a utemeljena je 1. prosinca 1991. godine, na Malešima u Mirlović Zagori. U Domovinskom ratu brigada je imala osnovnu zadaću čuvanja bojišnice duge 40 kilometara. Branitelji su sudjelovali u akciji Nos Kalik, riječ je o prvom oslobođenom selu Šibensko-kninske županije, te u akcijama oslobađanja Miljevačkog platoa, oslobađanja drniškog kraja u Oluji do zadnje akcije Maestral. Kroz njene postrojbe prošlo je sedam tisuća branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 36 poginulo. 2 249 pripadnika ove brigade nositelji su Spomenice Domovinskog rata iz 91. godine, 2 104 odlikovano je medaljom Oluja. Odlukom Ministra obrane RH od 1. kolovoza 1994. godine utemeljena je 142. domobranska pukovnija HV-a. Prvi zapovjednik brigade bio je pukovnik Luka Vujić, a potom su brigadom zapovijedali pukovnici Roko Mijić i Boris Predovan, brigadir Ivan Vukić i bojnik Željko Nakić.
Svečanostima je nazočio i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik Josip Đakić, četvero do sveukupno pet zapovjednika drniške brigade i to Luka Vujić, Roko Mijić, Ivan Vukić i Željko Nakić, gradonačelnik Drniša Ante Dželalija, predsjednik Gradskog vijeća Josip Begonja, zamjenici župana Šibensko kninskog Željko Šimunac i Zoran Smolić i brojni drugi. U svom obraćanju ministar Ivić je u Drnišu kazao: “Čast mi je što se zajedno sa vama mogu pokloniti onima koji su najzaslužniji za neovisnu, suverenu, demokratsku Hrvatsku. Na ovakve obljetnice trebamo se prisjećati ne samo drniških već svih branitelja svjesni činjenice da njima dugujemo zahvalnost jer da nije bilo njih i njihove žrtve ne bi bilo slobodne, neovisne a sutra europske Hrvatske. Neka je vječna slava svima onima koji su svoje živote položili u temelje hrvatske državnosti”, kazao je Ivić.

Gradonačelnik Dželalija, koji je ministra Ivića darivao slikom, podsjetio je da je Drniš u ratu pretrpio velika materijalna stradanja: “Po ratnim razaranjima smo odmah iza Vukovara, no danas smo svoji na svome. I ovom prilikom želim iskazati posebnu zahvalanost te u ime Grada Drniša odati priznanje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te prvom mninistru obrane Gojki Šušku kojemu je Drniš uvijek bio u srcu, kazao je Dželalija.

U okviru obilježavanja 19. obljetnice osnutka 142. drniške brigade upriličena je izložba ratnih fotografija i novinskih isječaka, najvećim dijelom iz Slobodne Dalmacije. O najtežim trenutcima Drnišana u Domovinskom ratu čitatelje Slobodne izvještavali su Davorka Blažević, Ante Vukušić, reportažu iz Unešića donijela je Eda Vujević dok je Dražen Duilo pisao o Thompsonu u tekstu “Čavoglave – hit ispaljen sa fronte”. Sa prve crte bojišnice izvještavali su Robert Žaja u prosincu 1991. te i Ante Šuljak. Tu su i novinski izvadci iz Šibenskog lista, koje potpisuje Katarina Rudan.

Izložena je i fotografija na kojoj Marko Perković Thompson daje prvi intervju u oslobođenom Drnišu našoj novinarki, danas direktorici Radio Drniša Aniti Vukušić. Tu su i primjerci novina koje su za prognane Drnišane izlazile u ratu “Čikola” kojeg su u Splitu uređivali novinari sa drniškog područja , te “Promina” koju je izdavalo zapovjedništvo brigade.

Održan je i koncert Šibenskog Kola i Tamburaškog orkestra Krste Odaka, te i predavanje o Domovinskom ratu za djecu iz osnovne škole.

Predavanje su održali predstavnici Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Učenike je o kronologiji sukoba i događajima koji su prethodili događanjima 1991. godine upoznao ravnatelj Centra dr. Ante Nazor, dok Mate Rupić govorio je o arhivi i prikupljanju dokumentacijske građe, kazavši kako se prikupljaju i slažu i dokumenti o okupaciji drniškog područja . Ovom prilikom bilo je govora o djelovanju Centra koji je osnovan 2004. godine. U kratko vrijeme svog postojanja Centar je objavio dvadeset izdanja kojima je cilj promoviranje istine o Domovinskom ratu, a sva izdanja imaju uporište u dokumentima i činjenicama koje je nemoguće pobiti. Kao najveću opasnost za istinu o Domovinskom ratu u Centru drže udžbenike prepune krive faktografije o Domovinskom ratu te neobjektivno i tendenciozno izvještavanje pojedinih medija.

izlozba_radio

grupna_radio

brigada_ministar_ivic_vijenci_radio

zapovjednici_vujic_i_mijic_radio

brigada_crkva_radio

kriz


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian