O jeziku drugi put

- 11. siječnja 2011.

Evo nas ponovno, poštovane slušateljice i slušatelji, u našem lamentiranju o jeziku. No, ne brinite, nije ovdje riječ o točki i zarezu, ovo su samo riječi, one što ih čujemo rijetko, ponekad, a mlađe slušateljstvo moguće da ih uopće i ne zna. Kad god spomenem neku od tih starih i zaboravljenih riječi, uvijek mi se u sjećanju pojave i likovi ljudi koji su ih rabili, i pojedine situacije kad bi se te riječi izgovarale.
Zašto uopće i spominjemm sve te riječi? Pa ima u tome šarma. One nas vrate u dane kad su bile dio našeg leksika, našeg života, njima smo komunicirali, a da nikada nismo niti pokušali promišljati kako to da su nestale i da su prostor naše ljudske komunikacije zauzele neke sasvim druge riječi i sasvim druge stvari.
A i same komunikacije, one izravne, među ljudima je sve manje. Zato je sve vše onih koji GRINTAJU, koji su neraspoloženi, rekli bismo, koji stalno nešto RONJAJU.
Kad smo bili mlađi, življi i poletniji, znali smo se često POČEPUŠATI, rekli bi jezikoslovci, potući se vatajući se za kose. Sjećam se više gotovo legendarnih svađa nekih mojih sada pokojnih susjeda, gospođa koje bi se, tko zna zbog kakvih sitnica, posvadile, to bi eskaliralo u tuču i sve bi završilo čepušanjem i pljeskanjem po stražnjici i po pumparicama uz uzvike: Evo ti na pa se naji! Naravno, mi promatrači sa strane šutke bi gledali niti ne pokušavajući pomiriti zaraćene strane, držeći se već onda čuvene izreke SHOW MUST GO ON. I opet bi se one pomirile, do neke druge prigode, do nekog novog čepušanja. Sam izraz čepušanje imao je i svoje metaforičko prekrasno značenje u odnosu na momke i cure, ali taj tematski krug nije predmet našeg razmatranja.
Često smo se znali rugati svojim vršnjacima koji su imali ČVILJE, reli bi sada bubuljice ili akne. To je trajalo do jedne životne faze kad bi čvilje nestajale po logici stvari. Naši stari uvijek su nas savjetovali ili SVITOVALI kako ne valja puno BALITI, odnosno bez veze i ružno govoriti, a u kontaktu sa tvrdoglavim tipovima najlakše je izbjeći mogući konflikt ako mu se BEGENA iliti povlađuje. Onda će i vaša BEKINA biti mirnija, odnosno bolje ćete se osjećati.
Kad sam ja bio mlad onda su govorili da je Ševa jedna divna ptica koja se narodski zove ČEVRLJUGA.
Čevrljuga je zaboravljena , a ševu često vidim na titlovima flmova koji nam se stalno emitiraju na televiziji. Nisam mogao ni slutiti da je ornitologija postala tako popularna znanost.
Hvala vam na pažnji!


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background