O dva koncerta

- 3. rujna 2017.

Više puta u našem eteru govorili smo o Drniškom kulturnom ljetu. Naprosto je neizostavno u sredini kao što je Drniš. Tamo negdje, po prilici u lipnju, osvane papir po izlozima sa svime onim što bi se trebalo događati u Drnišu, a može se svesti pod naziv Kulturnog ljeta. Bude tu uvijek i vrhunskih događanja, bude i razočarenja, no tamo gdje ima puno svega, mora biti i malo škarta.
Prateći godinama sva ta događanja, uoči se i poneka dobra stvar. To je prije svega potvrda dva prostora kao predivnih pozornica za različite, ponajprije koncerte. To je prostor Stubišta i Crkva Svetoga Roka. Prostor Stubišta pruža daleko veći osjećaj intimiteta i sraslosti publike i izvođača. To je bilo najvidljivije pri koncertu Gradskog puhačkog orkestra Drniš i nastupa Pjevačkog društva Kolo iz Šibenika. Zaklonjenost prostora čuva svo bogatstvo zvuka, a poseban šarm daje i popunjenost stepeništa. To je prostor koji može predstaviti različite izvođače i različite vrste umjetnosti.
Onaj prostor koji se definitivno potvrdio kao vrhunska pozornica za glazbena, a i moguća dramska i recitalska ostvarenja, jest Crkva Svetoga Roka.U mnogim primorskim mjestima i manje uređene crkvice postale su naprosto brand u glazbenoj umjetnosti i onda je velika šteta da ovakav prostor poput Crkve Svetoga Roka bude otvaran vrlo rijetko. No vratimo se programu samog Drniškog ljeta. Nekako suviše diskretno, datumski već daleko iza matice glavnih događanja, u sklopu 3. Glazbenih večeri u Crkvi Svetoga Roka 29. kolovoza održao je koncert Gradski pjevački zbor Neuma pod ravnanjem neumorne profesorice Jelene Prpa. Od siječnja 2010. godine kad je osnovan, Zbor nam s vremena na vrijeme priredi glazbenu poslasticu kako je bilo i ovoga puta. O samoj povijesti Zbora i njihovu aktivizmu suvišno je govoriti. Ukratko, oni glazbu ne samo da izvode, oni je i žive. Vrhunski poštujući dignitet prostora u kojem nastupaju pružili su vrhunski doživljaj nazočnima uz temeljni lajt motiv koji se provlači kroz sve skladbe, a to je štovanje Gospodina. Ne bi trebalo čekati novo Drniško ljeto da čujemo Zbor. Ovaj je koncert možda i definitivna potvrda da vrhunski artizam ne moramo samo tražiti u Zagrebu ili negdje drugdje. To imamo i ovdje, u Drnišu.
Nisan ni slutio da večer provedena u istom prostoru, Crkvi Svetog Roka, može biti prekrasna uz koncert dueta Ivan Novinc, violina, i Srđan Čaldarović, klavir. Dva docenta Glazbene akademije, dva vrhunska koncertna majstora. Šteta što je broj posjetitelja bio više nego skroman. Organizatorima ova dva događanja samo poruka: Nemojte stati ! Ovo što smo čuli i vidjeli bilo je prekrasno !


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background