Na Promini održan sastanak o saniranju požarišta

- 5. rujna 2017.

Premijer Plenković nagradio je Hrvatsku vatrogasnu zajednicu i Državnu upravu za spašavanje sa 7,6 milijuna kuna nagrade vatrogascima te za nabavu opreme, kako bi im izrazio zahvalnost za tešku protupožarnu sezonu.

Zbog velikih šteta prouzročenih požarom na poljoprivrednim kulturama, trajnim nasadima, šumi, građevinama, opremi i ostalim dobrima, Šibensko-kninski župan Goran Pauk donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje gradova Šibenika, Knina, Drniša i Skradina, te za područje općina Bilice, Biskupija, Ervenik, Kistanje, Promina i Unešić.

Na Promini je održan i sastanak predstavnika grada, županije, državne uprave za spašavanje, hrvatskih šuma i predstavnika susjednih općina. Ovo nam je o saniranju štete kazao gradonačelnik Drniša mr.sc. Josip Begonja.

-Jedan pravac je sanacija velikih šuma, ali isto tako i manje opožarena područja, a vidjet ćemo hoće li to ići preko javnih poziva ili da se sanira individualno pod nadzorom djelatnika Hrvatskih šuma. Drugo je pitanje kako koristiti sredstva ministarstva poljoprivrede kroz mjeru 5.2. sredstva Europske unije za sanaciju i odštetu opožarenih područja, prije svega ljudima koji su vlasnici maslinika, vinograda I koji imaju svoje private šume. Kad se dobije cijela slika svih opožarenih područja, tada ćemo zajedno s gradom Kninom i susjednim općinama krenuti u priču obrade podataka i vidjeti što ljudi mogu dobiti od ovog fonda odnosno mjere 5.2. – kazao je gradonačelnik Begonja.

Na koji način županija može pomoći saznali smo od Darije Puljić, zamjenice župana Šibensko-kninske županije -U cijeloj toj priči županija daje smjernice, od proglašenja velike nesreće do zaključenja povećanog stupnja opasnosti od požara, pa do proglašenja elementarne nepogode što je zapravo temelj traženja sredstava za pomoć opožarenog područja. – kazala je zamjenica župana.

Svoj komentar o nastaloj šteti i saniranju iste dao nam je Tomislav Jerković predsjednik planinarskog društva “Promina” Drniš. -Ja se nadam poslije kiša da bi u dogovoru s Hrvatskim šumama mogli obnoviti neke staze. Imamo sreću da nije izgorila staza prema vrhu kao i još neke staze. Mi ćemo staze i markacije raditi i dalje, kao što smo radili i do sada. Tu na Promini imamo oko 20 kilometara staza, a po meni je izgorila otprilike polovica. Da bi obnovili i markirali jednu stazu potreban nam je minimalno jedan dan, a sada još treba micati i ono što je izgoreno, bit će to velik posao i ne bih vam znao reći kada ćemo krenuti s time. – kazao je Tomislav Jerković.

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian