NP Krka i Gradski muzej Drniš istražuju utvrdu Nečven

- 8. siječnja 2014.

Suradnjom Javne ustanove NP ‘Krka’ i Gradskog muzeja Drniš dovršena je još jedna faza arheoloških iskopavanja srednjovjekovne utvrde Nečven.
Istraživanja i konzervatorski radovi na Nečvenu dio su šire strategije Parka u cilju očuvanja izvornosti i prezentacije kulturno-povijesne baštine Parka.
Sustavna istraživanja lokaliteta Nečven, na lijevoj obali Krke, započela su u rujnu 2011. godine čemu je prethodila izrada arhitektonske i geodetske dokumentacije, a polazna točka bio je tloris utvrde iz 1895. kojeg je objavio Grgur Urlić Ivanović u prvom broju časopisa Starohrvatska prosvjeta.
Početni cilj istraživanja bilo je otkopavanje zatrpane arhitekture i utvrđivanje zidova utvrde.

Tijekom 2012. godine istraženi su ostaci jednog objekta izvan utvrde te jugoistočni vanjski obrambeni zid. Između njega i unutarnje kružne kule pronađena je, u cijelosti sačuvana, krušna peć ispred koje se nalazila veća količina pepela i ulomaka keramičkih posuda.

Tijekom 2013. godine peć je konzervirana, a ulaz je djelomično rekonstruiran.

Prilikom arheoloških istraživanja, osim ostataka arhitekture, pronađeni su brojni metalni i keramički artefakti koji su proslijeđeni na daljnju obradu u restauratorsku radionicu NP ‘Krka’.

Nečven su sagradili pripadnici plemićke obitelji Nelipić koji su bili vlasnici čitavog prominsko – miljevačkog kraja u čijem je vlasništvu utvrda bila do 1421. godine nakon čega dolazi u posjed plemićke obitelji Martinušić.
Utvrdu su 1522. godine zaposjeli Turci i pretvorili u važno administrativno i vojno središte. Sredinom 17. stoljeća Nečven je, uz Šibenik i Knin, najmoćnija i vojno – strateški najznačajnija utvrda na lijevoj obali Krke.
Nakon odlaska Turaka, Nečven gubi svoje strateško značenje te je zapaljen i napola porušen.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background