Novi projekti u obnovi drniške kulturne baštine

- 3. veljače 2016.

Foto: arhiva

Kako je Grad Drniš objavio danas na svojim internetskim stranicama, 29. siječnja predali su dokumentaciju za dodjelu bespovratnih sredstava za financiranje pripremne dokumentacije za obnovu kulturne baštine Grada.
Bespovratna potpora se dodjeljuje iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dvije grupe aktivnosti: pripremu dokumentacije i provedbu Integriranih razvojnih programa, temeljenih na obnovi kulturne baštine.
Cilj ovog programa je pružiti potporu integriranim razvojnim programima koji bi kroz valorizaciju kulturne baštine doprinijeli društveno–gospodarskom razvoju određenog područja, čineći ga pritom prepoznatljivom turističkom destinacijom.
Grad Drniš prijavio se na Grupu aktivnosti A, odnosno za dodjelu potpora za izradu projektne dokumentacije za obnovu nekadašnjeg Đačkog doma (kuće Divnić), zgrade starog kina Zora, zgrade bivšeg Doma kulture u Siveriću, te ostataka utvrde Gradina. Radi se o zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima u vlasništvu Grada Drniša. Vrijednost je ukupne projektne dokumentacije 3, 200 000 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira 85% iznosa.
Ukupna vrijednost projekta Integrirani projekt revitalizacije baštine Grada Drniša prema Studiji revitalizacije kulturne baštine Grada Drniša, koju je izradio Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, je oko 32 milijuna i 500 tisuća kuna.

Studijom je tako predviđena prenamjena bivšeg Đačkog doma u objekt poput hostela koji bi imao između 50 i 70 ležaja u 8 do 14 soba s popratnim servisnim sadržajima.
Revitalizacija kina „Zora” obuhvaća njegovu prenamjenu u Centar za posjetitelje koji bi građane i turiste trebao privlačiti i potencijalnim kulturnim sadržajima. Dom kulture u Siveriću postao bi Muzej rudarstva, koji bi posjetiteljima pružao informacije o bogatoj rudarskoj prošlosti Siverića. Kroz uređenje višefunkcionalne dvorane ovaj bi prostor mogao postati središnja točka kulturnih i zabavnih događanja na ovom području.
Svakako je najkompleksniji od ovih projekata onaj o revitalizaciji Gradine. Uvažavajući povijesno naslijeđe i suvremene potrebe građana (poput ljetne pozornice, suvenirnice, ugostiteljskih objekata, dječjih igrališta i slično) novi bi se sadržaji implementirali u obnovu nakon obavljenih arheoloških istraživanja kompleksa drniške utvrde.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background