Noć muzeja u drniškom kraju

- 1. veljače 2016.

Foto: Josip Živković

Gradski muzej Drniš i ove je godine, s izložbom “Ivan Meštrović i javni spomenici”, sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja. Budući da su prostorije Muzeja trenutno u procesu obnove, izložbeni prostor bio je u Turističkoj zajednici Grada Drniša.
Iz Muzeja su ovom prilikom posjetiteljima pripremili pet izložbenih primjeraka o kojima je, kao i o Meštrovićevim javnim spomenicima, uvodno govorio ravnatelj muzeja Joško Zaninović, a izložba je bila popraćena audio-vizualnom projekcijom s umjetnikovim djelima.
Prigodno je organizirana i nagradna igra kojoj su se posebice veselila djeca.

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Foto: Josip Živković

Noć muzeja obilježena je tradicionalno i u Otavicama gdje je program počeo otvaranjem obnovljene zgrade osnovne škole koju je za svoj zavičaj tridesetih godina prošlog stoljeća izgradio Ivan Meštrović i koja je bila u funkciji do Domovinskog rata. Škola, koja se obnavljala tri godine, zaštićeni je spomenik kulture, a sredstva za obnovu izdvojili su Ministarstvo kulture, Općina Ružić i Šibensko-kninska županija. U školi je povodom Noći muzeja postavljena izložba Meštrovićevih skica za dekoraciju kupole crkve presvetog otkupitelja pod nazivom Dekodiranje Meštrovića koju je pripremila Zorana Jurić Šabić, kustosica splitske Galerije Meštrović. U nazočnosti velikog broja mještana i gostiju prikazana je i video projekcija tih skica na kupoli koju veliki kipar nije uspio dovršiti za života. Drugi dio programa Noći muzeja priređen je na lokalitetu mauzoleja odnosno crkve, gdje su posjetitelji mogli uživati u glazbenim ulomcima koje je Meštrović volio slušati te istodobno pratiti video projekciju fotografija iz njegovih osobnih albuma.

Foto: Općina Ružić

Foto: Josipa Prpa

Foto: Josipa Prpa

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background