Noć muzeja – Meštrović u Otavicama

- 3. veljače 2020.

Noć muzeja slavila je zadnjeg dana siječnja ove godine jubilej, kako na razini Hrvatske tako i na razini Općine Ružić. Naime, prva hrvatska Noć muzeja održana je prije petnaest godina dok Općina Ružić ove godine upriličuje desetu po redu Noć muzeja. Prva Noć muzeja i našoj sredini održana je 28. siječnja 2011. godine kada je predstavljen projekt „U Meštrovićevom rodnom kraju“.
Deseta Noć muzeja dostojno je obilježila jubilej, kako izborom programa tako i posjećenošću manifestacije. Naime, osim što je posjetiteljima bio na raspolaganju besplatan posjet crkvi Presvetog Otkupitelja (Mauzoleju Ivana Meštrovića) koja ove godine slavi 90. rođendan, u zgradi bivše osnovne škole u Otavicama – zdanju koje je Meštrović izgradio i darovao svojim sumještanima – odvijao se bogat kulturno-umjetničko-zabavni program.
Kustosica Muzeja Ivana Meštrovića, Zorana Jurić-Šabić predstavila je izložbu „Umjetnost kao molitva – Religiozna umjetnost Ivana Meštrovića 1914.-1918.“ Po obimu izloženih radova riječ je o dosad najznačajnijoj izložbi djela Ivana Meštrovića u Otavicama. Posjetiteljima je u središnjoj školskoj prostoriji predstavljeno ukupno 16 Meštrovićevih skulptura i crteža s religioznom tematikom nastalih između 1914. i 1918. godine.
U isto vrijeme u drugoj učionici odvijala se video projekcija filma „110 godina nejunačkom vremenu u prkos“, autorice Mie Kragujević. Rječ je o video uratku koji tematizira nikad realizirani Vidovdanski hram na kojemu je Meštrović intenzivno radio dugi niz godina.
Da program u Otavicama ipak ne bude tek demunitiv zbivanja u velikim urbanim središtima, pobrinuli su se članice i članovi Etno udruge Petrovo Polje te njihovi prijatelji iz dramske sekcije HKUD-a Napredak iz Knina.
Prvi su posjetiteljima pripremili izvorne delicije Petrova polja, a drugi osmislili duhovitu desetominutnu parodiju kulturnog uzdizanja petropoljskog puka.
Nazočnima su se prigodnim riječima obratile autorice programskih točaka Zorana Jurić-Šabić i Mia Kragujević te ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića gospođa Sandra Grčić-Budimir.
Uz petropoljski puk i goste iz okolnih općina i gradova, značajan dio publike Noći muzeja u Otavicama činili su gimnazijalci Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša s profesoricom Silvijom Sunarom na čelu.
Izložba u zgradi bivše osnovne škole u Otavicama bila je otvorena do nedjelje, 02. siječnja. Događaj je za Radio Drniš popratila kolegica Josipa Petrina.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background