Ni drugog dana pretraživanja Brljana nema rezultata

- 28. lipnja 2011.

Većina sudionika potrage za Antonijom Bilić danas nešto prije 15 sati počela je napuštati područje pretrage, čime je velika pretraga Brljana završena drugi dan.

Pretraga terena i potraga za  nestalom sedamnaestogodišnjakinjom iz Kričaka nastavit će se sutra rano ujutro.

Tijekom utorka pretraživalo se područje od Brljana prema hidrocentrali, priopćila je policija.

Predrag Brkopac, načelnik Sektora općeg kriminaliteta, potvrdio je da u odnosu na jučer za tijelom nestale Antonije Bilić danas je tragao veći broj policajaca i ronilaca.

U pomoć je stiglo i šest slovenskih policajaca i vojnika kada je od njih zamoljen visokosofisticiran uređaj za traženje tijela koji se koristi u pretrazi voda. Slovenski kolege priključili su se potrazi na prijedlog hrvatske specijalne policije i na poziv glavnog ravnatelja hrvatske policije Olivera Grbića.  Sonar se spušta na dubinu od 10% ukupne dubine vode i radi po principu odbijanja zvukova o predmete na dnu vodene površine. Na kompjutoru koji zaprima povratnu informaciju vide se obrisi predmeta s dna vodene površine.

Oružane snage bespilotnim letjelicama fotografirale su cijeli tok rijeke Krke od slapa Manojlovac pa sve do ušća. Fotografije visoke rezolucije koje će se dobiti tim snimanjem bit će analizirane da bi se utvrdio mogući trag nestale Antonije Bilić. Naime, kada je Dragan Paravinja, prema vlastitu priznanju, ubio i bacio Antoniju u Krku, razina vode bila je i dva metra viša pa postoji sumnja da je tijelo, ako je zaista bačeno u rijeku, voda odnijela daleko od mjesta zločina. Prema MORH-ovim podacima u pretragu terena uključene su dvije bespilotne letjelice i 12 pripadnika Oružanih snaga koji njima upravljaju.

ANALITIČAR LAUŠIĆ ČUDI SE ŠTO NIJE BILO POLIGRAFSKOG ISPITIVANJA

Stručnjak za sigurnost i analitičar Mate Laušić novinaru Hrvatskog radija Zoltanu Kaboku cijeli je slučaj prokomentirao riječima:

– Uz ovu visoku razinu suradnje policijskih službenika Republike Hrvatske i i Republike Srpske iznenađuje me da se nije išlo i korak dalje. Odnosno, uz ostvarenu suradnju i pravosudnih tijela a nakon što je dobiveno priznanje da se Paravinju nije transferiralo helikopterom ili cestovnim prijevozom, jer to nisu neke velike relacije, do tog mjesta na koje je kako sam kaže iz kamiona odbacio tijelo u Krku. To se moglo učiniti ili tijekom noći ili u ranim jutarnjim satima uz znanje svega desetak osoba što bi znatno olakšalo sam tijek traganja za nestalom Antonijom. Nije ga se u krajnjem slučaju niti trebalo iskrcati iz helikoptera.

Brkopac je odgovorio da je Paravinja dosta precizno opisao to mjesto, te da takvo nešto nije bilo potrebno s obzirom da je naveo čak i boju ograde uz jezero.

Na pitanje treba li vjerovati izjavama Dragana Paravinje Laušić je kazao kako ga iznenađuje da nije upotrijebljeno poligrafsko istraživanje jer bi ono verificiraloo njegovo priznanje da je izvršio kazneno djelo ubojstva,

– Poligrafski ispitivač mogao je doznati i kako je tijelo uklonjeno, jeli bačeno u rijeku, kanjon vrtači u slično. Njegov iskaz da je šleperom došao do obale Krke, zastao na mostiću i tijelo iz kabine izbacio u rijeku je čudno jer obale Krke nisu lako pristupačne, ne dozvoljavaju baš da im se priđe kamionom a sumnjam da je tijelo nosio u rukama do obale. Njegov iskaz je samo jedna od mogućih pretpostavki gdje je i kako uklonio tijelo, kazao je Laušić.

Antonijina sestra Ana Bilić putem Facebooka danas je ponovno poručila da obitelj Bilić ne vjeruje u legitimnost izjava glavnog osumnjičenika te zahtjeva da ga se isporuči RH, ponovno ispita te poligrafski vještači.
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je pak da Ministarstvo pravosuđa i MUP poduzimaju sve kako bi Dragan Paravinja “stao pred lice pravde u Hrvatskoj što prije”.

ISTRAGU PROTIV PARAVINJE VODIT ĆE ŽUPANIJSKI SUD ŠIBENIK

Istrage protiv Dragana Paravinje, osumnjičenog za dva pokušaja silovanja te ubojstvo Antonije Bilić, vodit će Županijski sud u Šibeniku. Odlučio je to Vrhovni sud zbog svrhovitosti postupka.
Protiv Paravinje pokrenute su dvije istrage, jedna u Šibeniku zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, a druga u Splitu zbog pokušaja silovanja 25-godišnje neimenovane autostopistice kod Omiša u lipnju 2010.
Očekuje se da će Ministarstvo pravosuđa od šibenskog suda zatražiti svu dokumentaciju kako bi od BiH moglo zatražiti izručenje 42-godišnjega Paravinje, koji je u toj državi osumnjičen da je 2002. silovao djevojku u Istočnom Sarajevu.
Paravinjino izručenje istodobno će tražiti i Srbija u kojoj je pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. No tamošnja ministrica pravosuđa Snežana Malović za Hinu je izjavila da će se složiti s europskim konvencijama po kojima se okrivljeni izručuje zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo.
Za teško ubojstvo za koje je Paravinja osumnjičen kaznenim je zakonom u Hrvatskoj propisano najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora.

Potraga-za-Antoniom


MIŠLJENJA ČITATELJA

OSTAVITE ODGOVOR

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian