Narodna knjižnica Drniš sudjeluje u manifestaciji ‘Mjesec hrvatske knjige’

- 12. listopada 2018.

Od 15. listopada do 15. studenog obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Tradicionalna je to manifestacija koja se u Hrvatskoj održava od 1995. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Tijekom mjesec dana nastoji se na državnoj, ali i na lokalnim razinama što intenzivnije govoriti o knjizi, bilo s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, knjižara i slično. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Na lokalnoj razini pojedine ustanove, gotovo uvijek knjižnica sa suradnicima i partnerima, organiziraju svoje programe: tribine, predstavljanje novih izdanja, izložbe novih naslova, obilježavanje godišnjica značajnih ljudi, animacijske i edukacijske aktivnosti.

Tijekom vremena broj sudionika je značajno narastao: 1995. godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovale su 102 knjižnice s petstotinjak programa, dok je u 2017. godini održano više od dvije tisuće programa u 213 knjižnica, najviše narodnih, a sve više uključuju se i školske knjižnice. Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te će upravo to biti okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

– ‘Dio manifestacije od 1997. godine je Narodna knjižnica Drniš’ – kazala nam je ravnateljica Danijela Drezga i dodala:
– ‘Tim povodom najavljujemo za 17. listopada u 19 sati promociju knjige Gordana Blaževića ‘Svilim’, u knjizi autor opisuje svoje hodočašće izbjegličkom rutom od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, tijekom kojeg je u pet mjeseci propješačio Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku. Na hodočašće je krenuo s misijom širenja poruke mira i solidarnosti, a putovao je sam, bez logistike i sponzora, ovisan o dobročinstvima domaćina koje je putem susretao’.

Narodna knjižnica Drniš prati trendove kad je u pitanju nabavka odnosno širenje knjižničnog fonda, novim naslovima:
– ‘To je jedna od važnijih uloga narodnih knjižnica. Iz popisa najčitanijih naslova prošle godine u mrežama knjižnica velikih gradova Zagreba, Splita, ali i malih knjižnica kao što je naša u Drnišu pokazuje se da se trendovi bitno ne mijenjaju posljednjih godina.
Kada je riječ o beletristici najviše se čitaju kriminalistički romani i trileri posebno skandinavskih autora, potom i ljubavni romani koji tematiziraju i obiteljske odnose’.

Narodna knjižnica Drniš povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige omogućava svojim korisnicima da vrate posuđene knjige bez naplate zakasnine.
– ‘Stoga molimo sve korisnike, posebice one s višegodišnjim dugovanjima, da iskoriste ovogodišnju mogućnost oprosta zakasnine jer naše police i novi čitatelji željno iščekuju vraćene knjige’, poručila je ravnateljica Drezga.


Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background