Nakon šest godina osiguran novac za dvoranu Doma kulture

- 15. rujna 2015.

Foto: Radio Drniš

Za završetak polivalentne dvorane u sklopu drniškog Doma kulture, čija je gradnja počela prije više od tri desetljeća, Ministarstvo kulture odobrilo je 600.000 kuna – dvjesto tisuća manje nego što je Grad Drniš tražio u svom zahtjevu. Ugovor je upravo potpisan, a Grad po njemu ima rok da do 15. studenog ove godine odobrena sredstva i potroši. Namjera je za ova sredstva nabaviti 400 samostojećih i samogrijajućih sjedala za dvoranu, zastor za pozornicu veličine 200 četvornih metara i kino ekran. U upravi Grada Drniša nadaju se da će uspjeti ispoštovati rok iz ugovora te da će uspjeti namaknuti i dio preostalih traženih sredstava od 200.000 kuna iz drugih izvora o čemu se ovih dana intenzivno pregovara. Grad Drniš iz svog proračuna osigurat će 200.000 kuna.
Za završetak uređenja i potpuno opremanje polivalentne dvorane kapaciteta 400 sjedećih mjesta, a namijenjena je za kino i kazališne predstave, razne simpozije te slične događaje, potrebno je oko dva i pol milijuna kuna. Predstoji još osigurati oko milijun i pol kuna za obrtničke radove na dovršenju garderobe za glumce, sanitarnih čvorova i predvorja dvorane sa stubištem, nabavu kinoopreme te dovršiti klimatizaciju i napraviti rampu za pristup osoba s invaliditetom. Ujedno valja urediti i pristup ulazu dvorane. Do sada je u njeno uređenje utrošeno oko osam milijuna kuna.
Podsjetimo, 2009. godine, kada se posljednji put radilo na dvorani ponestalo je novca za njezino konačno uređenje. Od tada u više navrata iz hrvatske Vlade i resornog ministarstva, obećavao se novac za dovršenje, zadnji put u 2013. godini, kada je uvrštena u prioritete za sufinanciranje u 2014. godini. Međutim, nakon rebalansa državnog proračuna zbog nedostatka novca polivalentna dvorana nije bila na popisu za sufinanciranje u Programu javnih potreba u kulturi ni lani, a niti ove 2015.godine.
Dom kulture, čiji su temelji prije više od 60 godina udareni prema nacrtima slavnog kipara Ivana Meštrovića, a potom je 1984. godine projektirana nova zgrada današnjeg izgleda, sastoji se od tri dijela. Prvi dio je dovršen pet godina kasnije i u njemu su smješteni Pučko otvoreno učilište, Radio Drniš i Narodna knjižnica. Drugi dio čine spomenuta višenamjenska dvorana, prostor ugostiteljske namjene te prostorije za glumce, garderoba i slično. Treći dio namijenjen je raznim kulturnim umjetničkim društvima, a danas je u funkciji prostor u kojem djeluju udruge civilnoga društva, glazbarnica Gradskog puhačkog orkestra i učionice za školu stranih jezika. Na cjelokupno uređenje svih dijelova Doma kulture, s obzirom na aktualnu krizu, zacijelo će se još dugo čekati. Nadamo se, ne novih 30 godina.

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš

Foto: Radio Drniš


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background