Na vrh Promine ponovo vodi uređena i sigurna staza

- 10. studenoga 2014.

Foto: Anita Vukušić

Više od 150 planinara iz devet planinarskih društava zajedno sa domaćinima PD Promina Drniš proslavili su ovog vikenda dan naših planinara te otvaranje obnovljene i lani razminirane staze do vrha Čavnovka. Četrdesetak planinara uz pratnju iskusnog vodiča Viktora Šiklića uspinjalo se oko 60 minuta markiranom stazom od Planinarskog doma do vrha planine. Tu na nadmorskoj visini od 1149 metara postavljen je križ kojeg je blagoslovio drniški župnik fra Petar Klarić. Unatoč oblačnom vremenu i pokojoj kapi kiše, vjerujemo da onima koji su se popeli prvi put na vrh Promine , zastao je dah na prizor koji se pruža prema Jadranskoj obali i Korantima. Za vedra i burnog vremena vidi se i Italija.

Foto: Anita Vukušić

I dok su se jedni penjali na vrh drugi su pristizali u Planinarski dom( proglašen jedinim od najboljih u Hrvatskoj) od ranih jutarnjih pa sve do popodnevnih sati. Oni iskusniji došli su stazom što vodi od zaseoka Buhe u Velušiću, preko izvora Mijalovca prema vrhu Promine. Ovaj uspon traje oko četiri i po sata. Druga staza koja je manje zahtjevna vodi od naselja Lišnjak do Planinarskog doma, kojom je i došao najveći broj planinara, a uspon traje oko sat i 15 minuta. Neki su pješačili i iz grada do Doma, poput Josipa i Matije koja stigla sa sedmogodišnjim sinom Andrijom. Dodajmo i onu kraću stazu od izvorišta mali Točak do Planinarskog doma kojom su u Dom stigla i jedna trudnica sa mužom i kćeri, obitelj Krnić iz Šibenika sa dvoje djece u dobi od 1,5 i 4 godine, ali i nekolicina planinara bliže 80 godinama života. Biciklima pak prvi su od Goriša do Promine došli za dva i po sata Danijel Čogelja i Ivan Kaloper članovi šibenskog biciklističkog kluba Fortica, Mile Matić i Perica Brkičić vozili su od Drniša, a Zdenko Puljić oko sat vremena od Miljevaca.

Bilo je ovo druženje za sve bez obzira na dob. Desetak djece i mladih u Domu su proveli i noć ranije. Za 20-tak djece u suradnji s Nacionalnim parkom Krka, koji se po prvi put priključio drniškim planinarima, pripremljene su prigodne eko radionice. Najprije su obojili stare automobilske gume(prikupila ih je drniška vulkanizerska radionica Bože Vukušića), a potom su u njih posadili desetak autohtonih grmova i stabala. Silvija Čaleta voditeljica odsjeka promidžbe u JUNP Krka kazala je da su otvoreni i na daljnju suradnju s drniškim planinarima.

 

Za zabavu djece sa pomlatkom planinara potrudio se i Nikola Perlić, postavio im je poligon kojeg su preskakali , bila je tu i „ljulja”, igrala se odbojka, bilo je i spuštanja tirolskom prečnicom sa terase Doma, crtale su se kućice i cvijeće po stijenama….

Nakon povratka s vrha planinara u Dom sve je pozdravio predsjednik PD Promina Tomislav Jerković koji je ujedno udijelio deset priznanja planinarskim društvima :Cincar iz Livna, Zolj iz Vrlike, Troglav iz Knina, Kamenar i Sv. Mihovil iz Šibenika, Sv. Jere iz Skradina,Jelinek iz Trilja, Mosor i Dinaridi iz Splita, kao i JUNP Krka. Tomislav Jerković nije krio zadovoljstvo što planinari nakon više od 20 godina ponovo mogu do vrha Promine:

{play}audio/tomislav_jerkovic_101114.mp3{/play}

Druženje je nastavljeno uz zajednički ručak. Pripremljen je tradicionalni planinarski grah od 20 kg graha, tri i po pancete i 130 komada kobasica. Za kuhanje su bili zaduženi Anita, Jugana i Pili, a za doček i posluživanje gostiju uz neumornu tajnicu PD Promina Anitu Sirovica, bile su zadužene i Marina, Ivana, Darija, Dinko ,Bajs,Zoran,Zvone, Mili,Viktor…..Puno bi bilo nabrojiti pojedinačno sve koji su doprinijeli da proslava PD Promina bude besprijekorna.

Trebali uopće reći da je grah bio odličan, oko 200 porcija podijeljeno je bez gužve, a nije nedostajalo ni domaćeg crnog i bijelog vina, domaćih rakija i raznovrsnih kolača te rođendanska torta. Žene iz PD Zolj iz Vrlike zamijesile su oko 6 kg brašna sa ostalim sastojcima i ponudile uz domaći džem od šljiva vrličke uštipke. Čaj i kavu ne trebamo ni spominjati, osim da ih je skuhano oko 100 litara.

Foto: Anita Vukušić

Da je Promina prava zvijezda među ovdašnjim planinama potvrđuju ne samo planinari. Već naredni vikend stižu ponovo biciklisti njih oko 100, u sklopu svoje brdsko planinske rute natjecanja, tjedan ranije ovdje su se obučavali članovi HGSS, a lovci su gotovo svakodnevni budući se njihove lovine najčešće krčkaju u tečama Planinarskog doma, stoga su ovog petka za počastiti planinare pripremili 7 kg veprovine uz domaće njoke. A neke pak drniške obitelji bez svježeg prominskog zraka ne mogu, kažu, svoju djecu na Promini uče i prvim koracima.

Podsjetimo kako u Drnišu planinarstvo je razvijeno 76 godina, još 1938. godine kada je osnovano PD Moseć koje se ugasilo, dok PD Promina pod ovim nazivom djeluje od 1958.godine.Temlji Planinarskom domu udareni su 1977.godine.

Onima koji nikad nisu doživjeli čari Promine ,budući nema više nekad neizostavnih organiziranih školskih izleta „Pozdrav proljeću” i gađanja iz „predvojničke”, preporuka je dođite – ne čekajte prigode planinari će vas sve dobrodošlo prihvatiti. I odazovite se na njihov slijedeći poziv na zajedničko druženje, nećete požaliti.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background