Na Promini postavljen vjetro-solarni generator

- 6. svibnja 2015.

Foto: Marija Lojić

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je, potičući obnovljive izvore energije, četirima dalmatinskim županijama doniralo 100 000 kuna za vjetro-solarne generatore. Jedan u vrijednosti od 25 000 kuna doniran je Gradu Drnišu, a radi se o stopostotnom hrvatskom proizvodu – generatoru snage 400-500 W postavljenom ispred Planinarskog doma na Promini u suradnji s HEP-om.
Njegova korisnost za javnu rasvjetu, napajanje mobitela i električne bicikle svakako doprinosi izletničko-rekreacijskom karakteru tog našeg područja bogatog prirodnim resursima, a ide u prilog i konstantnim nastojanjima nadležnih institucija, poduzetnika i šireg građanstva da se iskoriste ovdašnji potencijali u okviru razvoja ruralnog turizma.
Potiče se što veća i šira primjena obnovljivih izvora energije, pogotovo manjih, gdje se zbog ekonomskih i tehničkih razloga ne može u svakom trenutku ostvariti distribucijska mreža. Bitno je da postoje ti mali izvori energije koji su na mjestu potrošnje, čime se na ukupnoj gospodarskoj slici čini optimizacija – smanjivanje gubitaka u distribucijskoj i prijenosnoj mreži, rekao je Vedran Jurić iz HEP-a.
U HEP-u je izrazito prisutan program povećanja udjela obnovljivih izvora energije. Potpisan je ugovor o izgradnji vezan uz biomase za bioelektrane u Osijeku i Sisku vrijedan 35 milijuna eura, instalirano je devet malih fotonaponskih elektrana na zgradama distribucijskih područja i nekoliko malih hidroelektrana diljem Hrvatske, istaknuo je Jurić.
Da je područje cijele naše županije pogodno za uspješno iskorištavanje obnovljivih izvora energije svjedoče i velike hidroelektrane na Krki – Jaruga koja broji 120 godina postojanja i temeljem koje je grad Šibenik bio jedan od prvih gradova u svijetu koji je dobio javnu rasvjetu i Miljacka koja također pokazuje da mogu postojati i opstati hidroelektrane i u nacionalnom parku. One nisu u programu poticaja, ali su vrlo važni obnovljivi izvori energije, rekao je Jurić naglasivši da više od 50% kapaciteta Hrvatske elektroprivrede počiva na obnovljivim izvorima energije.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background