Na crkvicu Svetog Roka postavljena nova zvona

- 8. kolovoza 2013.

Uoči skore proslave Dana grada Drniša na zavjetnu crkvicu drniškog sveca zaštitnika Sv. Roka danas su postavljena nova zvona.

Sv. Roko od danas ima dva zvona. Jedno je dar Grada Drniša, ukrašeno je ornamentom Sv. Roka – zaštitnika Grada Drniša, hrvatskim grbom i pleterom. Teško je 115 kg.
Drugo manje zvono krase pleter i lik sv. Ante, ono je dar obitelji pokojnog gradonačelnika Ante Dželalije, teži 60 kg. Naime, na inicijativu drniškog župnika fra Petra Klarića prilikom sahrane pokojnog gradonačelnika Dželalije svi zainteresirani bili su pozvani da umjesto vijenaca daju priloge drniškom župnom uredu za obnovu sv. Roka, taj je novac preusmjeren za kupnju zvona.

– “Zvona su postavili djelatnici poduzeća ‘Grivi’ iz Kaštel Gomilice koje je zvona i naručilo u poznatoj talijanskoj ljevaonici ‘De Poli’ u Raveni.
Ljevaonica je to sa dugom tradicijom djelovanja od 1453. godine. Zanimljivo iz iste ljevaonice su i Visovačka i Sinjska zvona.
Zvona će biti blagoslovljena na sam blagdan Sv. Roka, uoči tradicionalne procesije prije središnjeg misnog slavlja”, kazao nam je drniški župnik fra Petar Klarić.

Obnova crkve sv. Roka započela je 2010. godine. Jedno zvono davno je otuđeno. Tijekom Domovinskog rata crkva je opljačkana i devastirana, a tada je preslice ukradeno jedno preostalo zvono koje je bilo razbijeno i nije bilo u upotrebi.- “Grad Drniš je u proračunu za ovu godinu izdvojio 120 tisuća kuna za nastavak radova na obnovi crkve sv. Roka, što uključuje kupnju jednog zvona koje je Grad Drniš poklonio u ime svih Drnišana. Do sada u obnovu je uloženo oko 500 tisuća kuna, od strane Grada Drniša, Grada Zagreba i Ministarstva kulture.
Cijela priča ide dalje, obnova će trajati još najmanje godinu dana. Mi nemamo dovoljno novca. Uvijek se javljamo na natječaje Ministarstva kulture od kojeg smo za ovu godinu dobili 70 tisuća kuna. Crkvu treba urediti iznutra, kompletan interijer. Treba riješiti problem vlage, primjereno urediti ogradni zid, a postoji i prijedlog da se vrate stare stepenice, kao i izgradi pozornica koja bi ljeti služila za razne prigode poput predstava ili koncerata”, istaknuo je gradonačelnik Drniša mr. sc. Josip Begonja.

Crkva Svetoga Roka sagrađena je 1731. godine u godini velike epidemije kuge. Ona je jednostavna centralno-brodna građevina sa prostranom kvadratičnom apsidom i bočnim polulučnim prozorima. Nad glavnim ulazom nalazi se kamena preslica. Što se tiče stilskih odlika građena je u vrijeme baroka, koji se na građevini očituje tek u nekim sitnim detaljima. Crkva je naknadno produžena. U njoj su podignuta tri oltara.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background