Ministrica Zlatar Violić obećala: ‘Završit ćemo polivalentnu dvoranu u Domu kulture’

- 6. prosinca 2013.

Nakon trideset godina polivalentna dvorana u Domu kulture u Drnišu kojom upravlja Pučko otvoreno učilište konačno bi 2014. godine trebala biti gotova.
Izražavajući čuđenje činjenicom da dvorana nije završena ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) jučer poslijepodne u Drnišu obećala je da će u narednoj godini iz proračuna njezinog ministarstva biti odobrena potrebna sredstva.


Ministrica Andrea Zlatar Violić:
– “Do zastoja u financiranju došlo je 2009. godine. Nisam zaista znala da je riječ o tri desetljeća. Mislila sam da je riječ o dvorani koja se radi ima desetak godina jer na žalost to jesu gabariti u kojima se u Hrvatskoj grade objekti u kulturi, dakle presporo. Ministarstvo kreće u narednoj godini sa završnom fazom. Projekt je potrebno malo doraditi zbog novih razina energetske učinkovitosti, ali dvoranu želimo privesti svrsi za građane drniškog kraja. Prošle godine smo postavili kriterij da nećemo ići u nove kapitalne investicije već ćemo dovršavati započete koje dugo čekaju. Uostalom u glavnoj sobi ministarstva imamo veliku kartu Hrvatske na kojoj smo pribadačama označili kulturno osiromašena područja Hrvatske poput zapadne Slavonija i Dalmatinske Zagore, a što ubrajam i drniški kraj. To su prioriteti Ministarstva kulture kako bismo postigli socijalnu i kulturnu ravnotežu odnosno kako bismo postigli da ljudi kulturu mogu konzumirati u mjestu gdje žive a ne da moraju putovati “, kazala je ministrica Zlatar Violić.


Za završetak radova potrebno je prema troškovniku kojega je Grad Drniš izradio prije par mjeseci oko 2 milijuna kuna. Dogovor je da će 1,6 milijuna kuna osigurati ministarstvo kulture a 400 tisuća kuna Grad Drniš. Glavnina radova podrazumijeva još postavljanje 400 stolica, zastora za pozornicu i pripadajuće mehanizacije te instaliranje protupožarne zaštite, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja i dodao:
– “Ima još i nekih obrtničkih radova jer su pojedine stvari do pola završene. Nadam se da će posao biti obavljen do Dana grada i blagdana sv. Roka 2014. godine. Ipak valja naglasiti financijsku situaciju u državi, pa i nižih razina vlasti, koja će odrediti dinamiku radova.
Imamo suglasnost i razumijevanje ministrice i ja joj se zahvaljujem na potpori ali, kako je sama istaknula, tek u veljači će se znati koji će se konkretno projekti financirati iz mase sredstava ministarstva kulture. Iako stara narodna mudrost kaže: ‘prvo skoči pa reci hop’ ja vjerujem da će ministrica održati riječ”, naglasio je gradonačelnik Begonja.

Ministrica Andrea Zlatar Violić u Drnišu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background