Bolji od Knina i Sinja, Gradski muzej Drniš dobiva stalni postav

- 6. prosinca 2013.

Gradski muzej Drniš dobit će stalni postav koji će sadržavati najvažnije eksponate vezane za prošlost drniškog kraja.
Prema izvedbenom projektu posao je ‘težak’ 6 milijuna kuna a resornom ministarstvu je apliciran za naredno četverogodišnje razdoblje. Projekt je prošao sve recenzije i komisije Ministarstva kulture sa zaključkom da su zadovoljeni svi kriteriji prema muzejskoj razini ‘A’ kategorije, koja je najviši rang.
Prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja Drniš Joška Zaninovića stalni postav rasprostirao bi se na oko 600 metara četvornih a realizirao bi se u fazama od kojih prva faza sljedeće godine predstavlja uređenje etnografske zbirke.
U 2014. godini Ministarstvo kulture u svom će proračunu za to osigurati 800 tisuća kuna, kazala je u četvrtak, 05. prosinca u Drnišu ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS):
– “Većina gradova svoj identitet prepoznaje kroz gradski muzej gdje bi svaki novi naraštaj trebao imati mogućnost doći i upoznati se sa poviješću svoga kraja. Sa ravnateljem drniškog muzeja o tome pregovaramo još od prošle godine jer je riječ o velikom poslu. Uz jedan identitetski dio od arheologije do Domovinskog rata jako je važno da bude i jedan prostor za povremene izložbe, kako bi se stalno privlačili posjetitelji raznim atrakcijama”, istaknula je ministrica Zlatar Violić dodajući kako je drniški postav dobio oznaku prioriteta kada su u ministarstvu kulture razmatrane brojne pristigle prijave na temu stalnih postava muzeja:
– “Knin će dobiti određena sredstva, Sinj se sprema za obilježavanje velike obljetnice Alke koja zahtjeva i dodatna proračunska sredstva ali u kvaliteti same strategije i u kvaliteti postava Drniš se pokazao daleko boljim i od Sinja i od Knina. Gradski muzej Drniš otišao je najdalje i zato će prvi dobiti novac za stalni postav”, naglasila je Zlatar Violić u razgovoru sa gradonačelnikom Drniša Josipom Begonjom i ravnateljem muzeja Joškom Zaninovićem.


Stalni postav Gradskog muzeja Drniš sadržavao bi i zbirku radova kipara Ivana Meštrovića. Riječ je od više od 50 radova što je najveća umjetnikova zbirka nakon sustava muzeja koji nose njegovom ime, i zasigurno najvrjednija zbirka na području Šibensko kninske županije.
Postavljanje Meštrovićevih eksponata najkompleksniji je dio posla oko stalnog postava, a drniški muzealci kažu da će Meštrovićev lik i djelo predstavljati jedan potpuno novi način prezentacije muzejske građe.

Gradski muzej Drniš odnedavno ima i novu fasadu


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background