Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvole tvrtci GIRK KALUN d.d. za nastavak gospodarenja otpadom

- 8. kolovoza 2018.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo dozvole tvrtci GIRK KALUN d.d. za nastavak gospodarenja otpadom.

GIRK Kalun d.d. ispunjava sve uvjete za poslove otpadom bez štetnog utjecaja na zdravlje građana i okoliš, a prigovori Grada Drniša odbačeni kao neutemeljeni.

Negativna kampanja, inicirana iz određenih interesnih krugova, dovela je do toga da Grad Drniš pokrene proces za ukidanje dijela dozvola temeljem kojih GIRK Kalun obavlja poslove oporabe otpada što je negativno utjecalo na poslovanje i ugled tvrtke.  Jednu od dozvola privremeno je ukinuo Upravni sud, ali samo do okončanja obnove postupka. Radilo se o proceduralnim pogreškama pri njihovom izdavanju, a ne o eventualnom neispunjavanju tehnoloških uvjeta poslovanja. GIRK Kalun, otpad koji se spominje, koristi kao alternativno gorivo i dodatak sirovini u pećima s visokim temperaturama koje su sastavni dio proizvodnje vapna, a ne, kako je bilo zlonamjerno navedeno, kao spalionica otpada. Korištenjem ovog energenta smanjuje se ispuštanje CO2 u atmosferu što je u skladu s odrednicama politike EU i pri tome nema nikakvih štetnih utjecaja na zdravlje ljudi ili prirodu, a kontrola svih procesnih parametara je kontinuirana i neovisna.

GIRK Kalun  je tvrtka akreditirana prema normama ISO 9001 za upravljanje kvalitetom i ISO 14001 za upravljanje okolišem. Također, posjeduje laboratorij za kontinuirana ispitivanja ulaznih i izlaznih materijala, a za ona ispitivanja za koja nema vlastite kapacitete, koristi usluge najpoznatijih akreditiranih laboratorija u RH. Ovakav način rada osigurava ispunjavanje svih sigurnosno-tehničkih zahtjeva i izbjegavanje bilo kakva negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš. Od 2005. obavlja se djelatnost gospodarenja otpadom i nikada nije bilo  incidenata niti nesretnih slučajeva.

 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – obnova dozvola za gospodarenje otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom, Služba za gospodarnje otpadom i prekogranični promet otpadom,  odlukama od 31.7. 2018. Izdalo je obnovljene Dozvole za gospodarenjem otpadom prema specifikacijama iz dozvola. GIRK Kalun ispunjava sve propisane uvjete, a prigovori grada Drniša odbačeni su  kao neargumentirani i neutemeljeni pa u skladu s tim može se nastaviti sa gospodarskim aktivnostima.

Društveno odgovorno poslovanje i značaj za lokalnu zajednicu

GIRK Kalun d.d. tvrtka je koja djeluje na zahtjevnom i kompleksnom tržištu i u stalnoj je borbi s vrlo jakom konkurencijom. Ova vrsta industrije ne spada u visokoprofitabilne ili industrije u porastu, kao što je to turizam koji se razvija na obali, stoga smo u stalnoj borbi za opstanak, GIRK Kalun daje sve od sebe da zadrži stotinjak radnih mjesta koja mnogo znače za slabo razvijeni Drniš. Među zaposlenicima je 15% visokoobrazovanih kadrova i nositelja doktorske titule. GIRK trenutačno zapošljava gotovo 5% ukupnog stanovništva grada Drniša i pri tome, nesebično u skladu sa svojim mogućnostima, pomaže  sportske klubove, kulturne i nevladine udruge te širu društvenu zajednicu.

 


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian