Ministarstvo kulture odobrilo Gradskom muzeju Grada Drniša milijun kuna

- 23. siječnja 2019.

Milijun kuna potpore odobrilo je Ministarstvo kulture za program Gradskog muzeja Drniš za 2019. godinu.

Drniškom muzeju sredstva su odobrena za šestu fazu radova uređenja stalnog postava.

– ‘Najveći dio posla je iza nas, obavljeni su grubi građevinski zahvati, u prostor su postavljene instalacije poput ventilacije i klimatizacije, postavljeni su novi postamenti, te dio vitrina. U ovoj godini odnosno u šestoj fazi nastavljamo sa nabavkom vitrina,  a osim milijun kuna od ministarstva radove sa 20 posto vrijednosti sufinancira i Grad Drniš. Da bi sve završili treba nam još oko milijun i pol kuna, i to za završnu fazu koja podrazumijeva multimediju, neophodnu u suvremenim muzejima. Sveukupno ulaganje iznositi će oko 6,5 milijuna kuna, kazao nam je ravnatelj muzeja Davor Gaurina.

Stalni postav prostirati će se na oko 500 metara četvornih, osim etnografske zbirke i najvažnijih eksponata vezanih za prošlost drniškog kraja sadržava i više od 50 radova Ivana Meštrovića, što je zasigurno najvrjednija zbirka na području Šibensko kninske županije.

– ‘Pratimo suvremene muzeološke trendove i želimo ih ugraditi u naš postav kako bi muzej bio zanimljiv posjetiteljima, odnosno onima koji nisu naše struke. Cilj je pobuditi interes građana i posjetitelja,  približiti im Meštrovića, našu povijest te sve ostalo. Upravo zato je bitna multimedija koja zorno, gotovo filmski, prikaže prostor i situacije kakve su bile nekada’ – istaknuo je ravnatelj Gaurina.

Gradski muzej Drniš smješten je u kući koju je za potrebe budućega gradskog muzeja oporučno ostavio Nikola Adžija (1875. – 1972.), političar i kulturni djelatnik te dugogodišnji načelnik drniške općine. Muzej je osnovan 1970. godine.

Inicijalni fundus Muzeja bila je privatna zbirka Nikole Adžije, s Meštrovićevim djelima koja mu je darovao slavni kipar. Početkom 1980-ih godina, u povodu 100. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića (1883. – 1962.), u dvorištu Muzeja sagrađen je novi izložbeni prostor za izlaganje Meštrovićevih djela.

Tijekom Domovinskog rata muzejska zgrada i fundus devastirani su, muzejska je knjižnica potpuno uništena, a velik broj Meštrovićevih djela i druge muzejske građe ukraden je.

Obnovljeni je Muzej otvoren za javnost 1996. godine, a broj predmeta u njegovu fundusu višestruko je povećan. Osim zbirke radova I. Meštrovića, danas Muzej ima arheološku, kulturno-povijesnu zbirku, zbirku starih fotografija i razglednica te zbirku umjetničkih predmeta. 

Muzej posjeduje zbirku djela Ivana Meštrovića s pedesetak radova velikog kipara koji potječe iz Otavica, nedaleko od Drniša. Djela su nastala od početka 20. stoljeća do 1958. godine.

Osim skulptura i reljefa, uglavnom portreta i djela s religijskom tematikom, izložene su i slike s motivima žena iz njegove obitelji te ljudi iz Dalmatinske zagore (nastale 1911. – 1913.). 

Drniški muzej ima i  arheološka građa nađenu na obližnjim lokalitetima, te etnografske i kulturno-povijesne predmete upotrebljavane u Drnišu i okolnim selima. Pokrivaju vremenski raspon od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka do prve polovice 20. stoljeća.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian