Ministar Ćorić na Moseću obišao radove sanacije odlagališta otpada

- 11. svibnja 2021.

Jutros je na Moseću, na području nekadašnjeg odlagališta otpada održana početna konferencija projekta „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Moseć u Gradu Drnišu“.

Početnoj konferenciji su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove, gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, te predstavnici izvođača, nadzora, gradskih tvrtki i medija.
Radovi na sanaciji odlagališta otpada Moseć su započeli u siječnju 2021. godine. Izvođač radova je zajednica ponuditelja tvrtke Kostak iz Krškog iz Slovenije i tvrtke Opera group d.o.o. iz Zagreba. Radovi teku ubrzanom dinamikom, te se očekuje završetak radova već do kraja ljeta.

Sanacijom će se osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurati i društveno ekonomske koristiti te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene.

Provedba projekta u skladu je s ispunjenjem međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji te pridonosi održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa, unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.

Ministar Ćorić:

 

Gradonačelnik Begonja:

 

Župan Pauk:

 

Načelnica Feketić:

 

Projekt “Sanacija odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu”, Grad Drniš prijavio je u prosincu 2019. godine u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Sanacija zatvorenih odlagališta otpada neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Vrijednost projekta je 13.310.880,47 kuna, od čega je 85%, odnosno 11.314.248,39 kuna dodijeljeno iz bespovratne EU potpore. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio Gradu Drnišu sufinanciranje u iznosu do 1.331.088,05 kuna, odnosno 10% ukupne vrijednosti projekta. Preostali iznos za sufinanciranje, Grad Drniš je prijavio na Javni poziv za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u prosincu 2020. godine, te se očekuje i odobrenje sufinanciranja od strane MRRFEU u iznosu od oko 1,7 mil. kuna.

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background
hrCroatian