Milenijska fotografija u Drnišu, posvećena Gradskom pjevačkom zboru Neuma

- 3. lipnja 2021.

U suradnji sa Gradskim pjevačkim zborom Neuma iz Drniša hrvatski fotograf Šime Strikoman, u petak 4. lipnja 2021. godine u Drnišu snima svoju 733. Milenijsku fotografiju a petu u Drnišu.

Vodički milenijski brand ovoga puta posvećen je upravo drniškom zboru. Snimanje će se održati u dvorištu župne crkve Gospe od Ružarija, s početkom u 16:30 sati.

Nakon teške godine koju je obilježilo zamrzavanje aktivnosti svih amaterskih kulturnih društava, na pragu ljeta napokon dolazi do novih epidemioloških smjernica koje polako omogućuju obnavljanje i zborskog života Drniša. U nemogućnosti realiziranja prošlogodišnje svečane proslave prvog desetljeća djelovanja, Neuma ovom Milenijskom fotografijom slavi proteklih jedanaest godina kontinuiranog rada te obilježava, vjerujemo, povratak u normalan, glazbom ispunjen život – poručili su iz ‘Neume’ te dodaju:

Snimanje 733. Milenijske fotografije održat će se po važećim epidemiološkim mjerama te uz potporu Grada Drniša, Šibensko-kninske županije i Gradske čistoće Drniš d.o.o.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ poziva svoje sadašnje i bivše pjevače kao i sve građane Drniša i okolice da dođu na snimanje još jedne milenijske fotografije u Drnišu.

Iz zbora ujedno pojašnjavaju: “Neuma – znate li što je to? Nema veze s gradom Neumom, niti je to osoba koja nema uma, a nije ni bolest znana kao reuma. Poetična riječ od pet slova, zapravo je pojam vezan uz glazbu. Note kakve danas poznajemo nekad su imale sasvim drugačiji oblik. Preteče današnjeg notnog pisma bile su upravo neume koje,  pojednostavljeno rečeno,  podsjećaju na rombove i kvadratiće. Ove znakove kojima se glazba zapisivala, nalazimo u uporabi u europskoj glazbi od srednjeg vijeka. Danas svi znaju za note – četvrtinke, osminke, šesnaestinke, a za neume znaju uglavnom samo profesionalni glazbenici te poklonici zborske glazbe i drniškog Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“.


Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background