Meteoalarm upozorava – u četvrtak orkanska bura, kiša i snijeg

- 4. ožujka 2015.

Ilustracija: DHMZ

Ciklona koja se danas, s prelaskom hladne fronte iz zapadne Europe preko Alpa, formira u Genovskom zaljevu, sutra će se premještati prema jugoistoku. S njezinim premještanjem u Jadranu će se formirati sekundarna ciklona čije će se središte sredinom sutrašnjeg dana nalaziti u južnom Jadranu.

Očekuje se da bi brzina vjetra mogla na udare dosezati i više od 150 km/h. Prognostičari DHMZ-a su stoga, putem sustava Meteoalarma, izdali najviši stupanj upozorenja za vjetar na sjevernom Jadranu. Jakog pa i olujnog vjetra bit će i u unutrašnjosti, posebice u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. 
Osim bure ciklona će nam donijeti i obilnu oborinu, noćas najprije na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici, a sutra osim u dijelu Like obilne oborine bit će ponegdje u Dalmaciji te na širem dubrovačkom području gdje bi do kraja dana moglo pasti i više od 100 mm kiše. S pritjecanjem hladnog zraka kiša je već danas prešla u snijeg u gorju, no sutra će ga biti i unutrašnjosti Dalmacije, ponajprije u višim predjelima, te ponegdje u Slavoniji. Uz zahladnjenje te jačanje bure snijega nošenog vjetrom može biti i mjestimice uz obalu.
S obzirom na gore navedene vremenske uvjete, najviši stupanj upozorenja, osim za buru na sjevernom Jadranu, izdan je i za količinu oborine na većem području Dalmacije. Otežani uvjeti prometovanja te obavljanja aktivnosti na otvorenom bit će i u većem dijelu unutrašnjosti pa je srednji stupanj upozorenja izdan za područje Gorske Hrvatske gdje će se stvoriti novi snježni pokrivač između 15 i 40 cm, a uz jak i olujni vjetar stvarat će se i snježni zapusi.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background