Novi projekt: U suradnji sa Italijom Drniš će dobiti Centar za nadzor

- 12. srpnja 2017.

Grad Drniš proteklih nekoliko mjeseci radi na novom projektu prekogranične suradnje, ovoga puta partner je Italija. Projekt je prijavljen 4. srpnja. Odnosi na zaštitu područja koja obuhvaća NATURA 2000, od prirodnih katastrofa do katastrofa prouzrečenih ljudskim faktorom.

– ‘Taj projekt je važan za naše područje zbog prevencije požara, pa se tako predviđa i uređenje centra za nadzor, koji bi bio opremljen satelitskom opremom, dronovima, mrežom kamera kako bi se brže lokaliziralo mjesto katastrofe. Centar bi se opremio informatičkom i uredskom opremom, a stručnjaci bi provodili edukaciju volontera. Nabavit će se i oprema za dobrovoljne skupine civilne zaštite, kacige, naprtnjače, pribor za prvu pomoć, kacige, aluminijski pokrivači, vatrogasna odijela, a predviđena je i nabava dva vatrogasna vozila jedno za Hrvatsku, drugo za Italiju.

Riječ je o projektu vrijednom 2 275 000 eura, od čega na grad Drniš otpada 250 000 eura. Grad će taj iznos sufinancirati u iznosu od 15% odnosno 37 000 eura. Osim Drniša, na projektu su uključeni i grad Nardo iz Italije, razvojna agencija regije Puglia, Nacionalni park Alta Murgia i njihov centar za istraživanja, partneri projekta u Hrvatskoj uz grad Drniš su Jadransko edukativni istraživački centar za reagiranje na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) te Hrvatska udruga kriznog menadžmenta’, kazala nam je pročelnica za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti Ivana Sučić.

Podjećamo i kako je Međupartnerski sporazum za projekt “Adriatic Canyons Adventure Tours” (Adriatic Canyoning) potpisan 8. lipnja u Širokom Brijegu.
Projekt je krenuo u provedbu 1. srpnja i trajat će 30 mjeseci.

Gradonačelnik Josip Begonja, zamjenik gradonačelnika Tomislav Dželalija i pročelnica Ivana Sučić su bili u Podgorici u ponedjeljak 10. srpnja gdje je službeno započela provedba svih projekata u okviru prvog poziva INTERREG programa Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, te je također među pet izabranih projekata koji su prezentirani u okviru konferencije u Podgorici bio i projekt Adriatic Canyoning. 

Projekt je krenuo u provedbu i na redu je prvi projektni sastanak. Projekt će razvijati sve destinacije u jadranskom zaleđu koje su uključene u projekt (Peć mlini i Borak u BiH, kanjoni Čikole i Zrmanje u Hrvatskoj, te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori).

Na našem području uredit će se i biciklističke staze na Pakovom selu i Pokrovniku, predviđena je i nabava dva terminala sa 6 bicikala u sustavu javnih bicikala. Također će se urediti i opremiti centar za razvoj kompetencija i ruralnog turizma koji će biti smješten u školi na Pakovom selu. 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background