Međunarodni dan seoske žene-„Bolje da nestane selo,nego običaji“

- 15. listopada 2014.

Foto: OGI

Međunarodni dan seoske žene danas su prigodnom manifestacijom u Drnišu obilježile Udruge “Žena” i “Petropoljka”. Seoske žene su na prostoru ispred Društvenog doma u Drnišu izložile svoje proizvode od ručnih radova, domaćih kolača i rakija, do kozmetičkih i drugih preparata na prirodnoj bazi s namjerom da ukažu na nedovoljno iskorištene potencijale i ulogu žena u poljoprivrednoj proizvodnji i gospodarskom opstanku svojih obitelji, a time i razvoju seoskog područja. Drže kako njihova uloga, kako u društvu tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat.

Obilježavanje Međunarodnog dana seoske žene u Drnišu organizirano je četvrtu godinu za redom, ove godine u sklopu projekta “Organiziranje aktivnog starenja u selu” koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Projekt provodi drniška Udruga „Žena” s namjerom da pomognu u organiziranju slobodnog vremena žena na selu. U pripremi su i radionice o obnavljanju starih običaju na selu, nekadašnjih „sjela” na kojima će svaki put biti prezentirano neko domaće autohtono jelo što su ga pripremile seoske žene. Na kraju projekta Udruga „Žena” izdat će poseban priručnik pod nazivom „ Bolje da nestane selo, nego običaji” u kojem će biti sažeti svi običaji iz okruženja Dalmatinske zagore.

O obilježavanju Međunarodnog dana seoskih žena za Radio Drniš predsjednice udruga „Žena” i „Petropoljka” ,Milena Perčin i Bosiljaka Janjić su kazale:

{play}audio/milena_percin_151014.mp3{/play}

{play}audio/bosiljka_janjic_151014.mp3{/play}

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu , obilježava svake godine, 15. listopada. Kako bi se skrenula pažnja na položaj žena na selu te osvijestila javnost o problemima s kojima se susreću proteklih godina u Republici Hrvatskoj bilježi se porast aktivnosti, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Foto: OGI


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Nastavite čitati

Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background