Martinjsko druženje drniških vinara

- 13. studenoga 2015.

Foto: Radio Drniš

Trudi naših vinogradara i ove godine bit će nagrađeni na Martinju koje se pod nazivom “Na svetog Martina fešta mladih vina” tradicionalno održava u Drnišu od 2004. godine. U organizaciji Pučkog otvorenog učilište Drniš i Savjetodavne službe 12-to po redu drniško Martinje održat će se večeras u restoranu „Kod Tome”.

„Krštenje mošta” ili Martinje u Dalmaciji nema tradiciju kao u sjeverozapadnim predjelima Hrvatske te u Slavoniji, a drniška fešta jedna je od najdugovječnijih i najposjećenijih. Da je Martinje vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara, kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice, potvrđuje i broj natjecatelja koji je u stalnom porastu. Struku pak raduje porast kvalitete vina i što je Martinje osobito utjecalo na razvoj podrumarstva na ovom području.

Ove godine za natjecanje stigao je 31 uzorak crnih i bijelih vina s cijelog drniškog prostora. Vinari koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih proizvođača trebali su uz litru vina za ocjenjivanje donijeti i pet litara vina za degustaciju. Mlada vina drniških vinara ocjenjuje četveročlani stručni žiri u sastavu: Stipe Ivić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Marko Dobrić iz Savjetodavne službe u Šibeniku, Marina Pavlović iz Badelove Vinarije u Benkovcu te rukovoditelj Savjetodavne službe Šibensko- kninske županije Mario Tomić, koji je na čelu žirija.

Martinjsko druženje drniških vinara uz dodjelu nagrada i priznanja najboljim vinarima te jelo, piće, pjesmu i glazbu započinje od 19 sati. U prigodnom zabavnom programu nastupaju Drniški trio, KUD Naši korijeni, Klapa Drniš i kazališna družina Mali meštar. Tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino ,”krštenje vina” obavit će drniški župnik fra Petar Klarić.

Uz kotizaciju od 25 kuna, svi posjetitelji će dobiti suvenir/čašu za uspomenu, večeru i degustaciju mladih vina.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio Drniš

Sviramo samo najbolje

Current track

Title

Artist

Background